Hrvatski sabor donio Zakon o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti

Vlada nabavlja lijek protiv COVID-19
Hina/ Dario Grzelj

Na sjednici Hrvatskog sabora održanoj u petak, 26. ožujka 2021. godine, donesen je Zakon o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti.

Hrvatski sabor Zakon je donio s 83 glasa za, 41 protiv te tri suzdržana.

Ministar obrane Mario Banožić na predstavljanju Konačnog prijedloga Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti, kazao je kako se njegovim donošenjem, nakon trideset godina od osnivanja Hrvatske vojske te nekoliko modela obrazovanja, postavljaju trajni okviri za obrazovanje budućih časnika Hrvatske vojske, ali i zaposlenika u drugim tijelima čiji su poslovi i nadležnosti povezani sa sustavom domovinske sigurnosti, kao i okviri razvoja znanosti u tom području.

Ministar Banožić naglasio je kako Sveučilište obrane i sigurnosti kao visokoškolska i istraživačka ustanova otvara mogućnost ravnopravnoga sudjelovanja u međunarodnim projektima obrambeno-znanstvenih istraživanja te razvoja zajedničkih vojnih obrazovnih kurikuluma što omogućuje i snažnu afirmaciju Hrvatske vojske na međunarodnoj sceni.

Također je naglasio kako se u godini u kojoj obilježavamo 30 godina od osnivanja Hrvatske vojske, Zakonom o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman” postavljaju temelji iznimno važnog obrazovnog segmenta koji će jamčiti održivost i kvalitetu osoblja u sustavu obrane i domovinske sigurnosti.

Više pročitajte ovdje.

PO/Foto: Hina/ Dario Grzelj