Hrvatski inženjeri razvili najbolji vojni radio na svijetu

17.04.2018. Radio, foto sasa cetkovic

Vrhunski inženjeri RIZ Profesionalne elektronike i Impel Groupa razvili su najbolji vojni radio na svijetu – Takrad.

Uređaj su javnosti predstavili Boris Smiljanić, direktor tvrtke RIZ Profesionalna  elektronika i Robert Tomljanović, direktor tvrtke Impel Group.

Radio, foto Sasa Cetkovic

Riječ je o modernom multimedijalnom uređaju za glasovnu i podatkovnu komunikaciju. Primjerice, za slanje biometrijskih podataka s jednog prema drugom vojniku. To je radio malog dometa koji radi na 2,4 gigaherca. On se može povezati Bluetoothom s vojnim tabletom. No, može se povezati i s mikronosivim uređajima na vojniku kao što su mjerač otkucaja srca, mjerač kvalitete zraka, mjerač radijacije. I sve te podatke s terena šalje u zapovjedništvo.

Također posjeduje i napredan SOS mod za poziv upomoć. Uređaj neovisno o vojniku šalje svoju poziciju i položaj jer je u njega ugrađen GPS i akcelerometar. U njemu su i senzori koji govore o stanju vojnika, a da vojnik nije ni svjestan toga. Naime, položaj uređaja zapovjedništvu može otkriti informaciju pomiče li se vojnik, je li ranjen, je li poginuo, u kakvom je stanju.

Za komunikaciju vojnik ima naglavni set set slušalica s mikrofonom. Osim toga, ima integrirani bežični PTT (push-to-talk). Riječ je o malom bežičnom prekidaču koji se stavlja na okvir puške i vojniku omogućuje komunikaciju bez kontakta s uređajem.

Izvor: Nedjeljni Jutarnji