HEP-u i vodećim energetskim tvrtkama srednje Europe rekordna sredstva iz fonda CEF za razvoj e-mobilnosti

HEP

Europska komisija je krajem prošlog tjedna odobrila sufinanciranje projekta NEXT –E, u kojem kao dio međunarodnog konzorcija energetskih kompanija iz šest zemalja srednje Europe, sudjeluje i Hrvatska elektroprivreda.  

Ukupno trajanje projekta je tri godine, a udio sufinanciranja Europske unije iznosi čak 85% troškova svakog od člana konzorcija, za što je osigurano 20 milijuna eura, što je najveći iznos u fondu Connecting Europe Facility (CEF) ikada odobren za segment razvoja e-mobilnosti.

Riječ je o projektu koji će HEP-u omogućiti postavljanje ukupno 30 novih punionica – 26 brzih (minimalne snage 50 kW) i 4 ultra brze punionice najnovije tehnologije (minimalne snage 150 kW) na autocestama Goričan – Rijeka, Zagreb-Split te Bregana – Lipovac.

Sve će punionice biti višestandardne, što znači da će se na njima moći puniti svi postojeći kao i nadolazeći modeli električnih vozila. Postojeće i nove punionice tako će činiti jedinstvenu HEP-ovu mrežu, odnosno javnu infrastrukturu za punjenje električnih vozila.  Projekt NEXT-E predviđa postavljanje ukupno 252 punionice (222 brze i 30 ultrabrze) u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Rumunjskoj.

Sudjelovanje u projektu NEXT-E predstavlja HEP-ov veliki međunarodni iskorak u pogledu suradnje s respektabilnim energetskim tvrtkama u Europi, kako u preuzimanju iskustava već razvijenih tržišta elektromobilnosti, tako i kreiranja novih i inovativnih poslovnih modela.

DBO