HEP stvara Sigurnosno-operacijski centar

HEP

Hrvatska i njezine institucije i tvrtke nisu među najrizičnijima u globalnoj kibernetičkoj prijetnji, i naše društvo je sve više digitalizirano pa je nužno poraditi na edukaciji i investicijama u sigurnost, rečeno je na panelu “Digitalni trendovi – Kibernetička sigurnost” koji je u organizaciji Siemensa jučer u Zagrebu okupio 100-injak stručnjaka iz Hrvatske i Europe.

“Niti jedna tvrtka nije dovoljno velika da bi se sama osigurala od kibernetičkih prijetnji, a s druge strane niti jedna nije ni toliko mala da ne bi mogla dati svoj doprinos sigurnosti”, kazao je Kai Hermsen, glavni koordinator Siemensa za njihov projekt Charter of Trust kojim žele okupiti sve svoje partnere, a i konkurenciju na tržištu u zajedničkom cilju sigurnijeg digitalnog poslovanja.

Medeja Lončar, predsjednica Uprave Siemensa Hrvatska, komentirala je da je sve više industrijskih i društvenih procesa digitalizirano, a čime postoji i opasnost od hakerskih upada i zloporabe podataka. “Procjene govore da će do 2021. globalno trebati dodatnih tri milijuna informatičkih stručnjaka za sigurnost koje ćemo teško naći”, kazala je Lončar.

Predrag Pale, profesor sa zagrebačkog FER-a, pojasnio je da je informatička sigurnost u principu “dosadan posao” koji ne privlači najbolje studente kojima su zanimljiviji robotika ili umjetna inteligencija, te da će se morati napraviti masterplan koji će regrutaciju sigurnosnih IT-evaca započeti već u srednjim školama.

Pale je pojasnio da su hakerski napadi, posebno oni ciljani i zlonamjerni, sve sofisticiraniji te da se organizacije moraju umreženo štititi i razmjenjivati informacije te stalno educirati zaposlenike i partnere.

Hrvatsku prosječno u sekundi zapljusne oko 40 tisuća kibernetičkih prijetnji, no uglavnom se radi o nasumičnim i automatskim hakerskim spamovima koji se rutinski otklanjaju. Takve prijetnje su posebno opasne za sistemske tvrtke, poput elektroprivrede, vodovoda, telekomunikacijskog, financijskog, prometnog ili zdravstvenog sustava jer mogu izazvati kaos. Zbog toga su iz HEP-a najavili da će već kroz tri mjeseca oformiti Sigurnosno-operacijski centar koji će pratiti i otklanjati sve kibernetičke prijetnje, kako za HEP, tako i za potencijalno neke njihove partnere i klijente.

Izvor:poslovni.hr/Autor: Darko Bičak