HEP Plin preuzeo Darkom distribuciju plina iz Daruvara

HEP Plin preuzeo Darkom distribuciju plina iz Daruvara
HEP

HEP Plin je s tvrtkom Darkom d.o.o. za komunalnu djelatnost iz Daruvara potpisao Ugovor o kupoprodaji poslovnih udjela u trgovačkom društvu Darkom distribucija plina  d.o.o., čime je na upravljanje dobio 166 kilometara plinske distribucijske mreže u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Ugovor o kupoprodaji poslovnog udjela, ukupne vrijednosti 3,5 milijuna kuna, potpisali su u sjedištu HEP-a u Zagrebu Damir Pećušak, direktor HEP Plina te Ivana Djedović i Boro Karačić, predsjednica i član Uprave Darkoma d.o.o., komunalnog poduzeća u vlasništvu pet jedinica lokalne samouprava s područja Bjelovarsko-bilogorske županije: Grada Daruvara i općina Sirač, Đulovac, Končanica i Dežanovac.

Darkom distribucija plina djeluje u jugoistočnom dijelu Bjelovarsko-bilogorske županije, ima više od 6.000 korisnika, od čega 5.300 iz kategorije kućanstvo, te upravlja sa 166 kilometara distribucijske mreže kroz koju godišnje isporučuje oko 12 milijuna prostornih metara plina.

Nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora, a do pripajanja HEP Plinu, Darkom distribucija plina nastavlja poslovati kao samostalan gospodarski subjekt, ali u okviru HEP grupe, čime se za korisnike stvaraju preduvjeti pružanja još sigurnije opskrbe plinom.

Preuzimanje Darkom distribucije plina dio je strategije HEP grupe, koja je usmjerena daljnjem razvoju plinskog poslovanja te aktivnom sudjelovanju u procesu okrupnjavanja na hrvatskom plinskom tržištu. Tako je 2018. godine preuzeta distribucijska mreža Općine Feričanci, 2019. tvrtka za distribuciju i opskrbu plinom Plin Vtc iz Virovitice, 2020. tvrtke PPD-Distribucija plina i PPD-Opskrba kućanstva u Vukovaru te distribucijska mreža Općine Bizovac. Krajem ožujka ove godine, HEP Plin je po prvi put iskoračio izvan istočne Hrvatske preuzevši Gradsku plinaru Krapina.

Dugoročni planovi HEP Plina usmjereni su na izgradnju nove i obnovu postojeće plinske mreže te uvođenje novih tehnologija, poput daljinskog očitanja i pametnih plinomjera, čime se osiguravaju temelji za jačanje konkurentnosti, daljnje povećanje broja kupaca, količine distribuiranog plina i povećanje kvalitete usluge. HEP Plin je spremno dočekao novu fazu deregulacije hrvatskog plinskog tržišta od 1. travnja te je kupcima plina i izvan svog distribucijskog područja, ponudio proizvod Hepi plin, koji kućanstvima omogućava i do 13,2 posto nižu cijenu plina.

PR/Foto: HEP