Hanfa se oporavlja od hakerskog napada. Imamo detalje

Mogućnost novog hakerskog napada
Al Jazeera

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) 23. siječnja 2024. pretrpjela je kibernetički napad na svoj računalni sustav. Uzroci i posljedice napada i dalje su pod istragom, a šteta još nije utvrđena.

Sada se Hanfa ponovno oglasila. “U suradnji s nadležnim institucijama i vanjskim IT partnerima odmah nakon napada započeli smo hitnu sanaciju i oporavak digitalnog sustava. Na tome radi interni tim Hanfe koji uključuje zaposlenike iz različitih područja, uz dodatan angažman vanjskih neovisnih stručnjaka.

Tako je u četvrtak 25. siječnja uspostavljena interna elektronička komunikacija te je gotovo u potpunosti obnovljena internetska stranica Hanfe.

U drugoj fazi očekuje se objava javnih registara te obnova stranice za registrirane korisnike sustava izvješćivanja Hanfe (Reports). Stoga molimo sve korisnike naših informacija, financijsko tržište i širu javnost za razumijevanje zbog toga što navedeno u narednom periodu privremeno još neće moći koristiti.

Hanfa je, postupajući u skladu s važećom regulativom i uzimajući u obzir mogući rizik za prava i slobode pojedinca, o incidentu izvijestila nadležno tijelo za zaštitu osobnih podataka te čini sve da ne dođe do kompromitacije osobnih podataka ispitanika. Sigurnost i zaštita osobnih podataka i privatnosti od iznimne su nam važnosti i stoga ćemo sve ispitanike redovno obavještavati o novim saznanjima. Daljnje mjere obavještavanja ispitanika u razmatranju su te ovise o rezultatu nadzora te unutarnje i vanjske istrage.

Neovisno o tijeku događaja, nastavljamo s redovnim poslovima iz svoje nadležnosti te smo u direktnom kontaktu sa subjektima nadzora radi redovne dostave i predaje svih izvješća.

Sugeriramo građanima da svakako na adresu potrosaci@hanfa.hr nastave slati svoje prigovore povezane s nebankarskim financijskim uslugama kao i do sada. Pritom ih molimo da sve upite koje su Hanfi elektroničkim putem uputili 23. i 24. siječnja 2024. ponove i pošalju na istu adresu. Kontakti naših drugih službi za sve druge upite nalaze se ovdje.

U slučaju zabrinutosti za osobne podatke ispitanici se mogu obratiti i službeniku za zaštitu podataka na privatnost@hanfa.hr. Nove informacije objavit ćemo po završetku istrage te nakon primjene novih funkcionalnosti našeg sustava”, priopćili su.

RSS