Hakirani serveri gradske uprave i javnih poduzeća Novog Sada, hakeri traže bitcoine

Brazilsko ministarstvo zdravstva najnovija je žrtva hakerskih napada
Pixabay

Gradska uprava Novog Sada, ali i neke druge javne službe koje su u sustavu Javnog komunalnog poduzeća “Informatika”, hakirani su tijekom vikenda. Za otkup ključa za dekriptiranje, hakeri traže bitcoine, piše portal 021.rs

Gradske kamere u Novom Sadu trenutno ne funkcioniraju, a zaposlenima u gradskim službama rečeno je da ne mogu pristupiti e-pošti.

Kako neslužbeno doznaje 021, hakerski napad prijavljen je u ponedeljak policiji i službi za visokotehnološki kriminal, a hakeri traže veliku otkupninu kako bi otključali sada već kriptirane i zaključane servere.

Iako na službenim stranicama JKP „Informatike“ nema obavijesti da su žrtva hakiranja, informaciju o hakiranju građani Novog Sada su mogli da saznaju ako su, recimo, u ponedjeljak pokušali da plate račun na šalterima “Informatike”.

JKP „Informatika“ je u vlasništvu Grada Novog Sada, a osnovana je za poslove iz područja telekomunikacija, informatike i naplate komunalno-stambenih proizvoda i usluga. Glavni korisnici su građani, Gradska uprava Novog Sada i ostala javno-komunalna poduzeća.

DBO/ Foto: Pixabay