Neviđene mjere sigurnosti dočeka Nove 2018. na Times Squareu

NYPD

Najbolja policija na svijetu – NYPD spremna je za osiguranje gotovo 2 milijuna ljudi koji će Novu 2018. godinu dočekati na Times Squareu.

U pogledu sigurnosti, na analizi terorističkih aktivnosti u 2017. naučili smo puno toga, rekao je šef njujorške policije James O’Neill.

Doček Nove 2018. dolazi nakon dva teroristička čina u New Yorku, onog u listopadu i početkom prosinca.

Njujorška policija,  učeći na slučaju ovogodišnjeg masakra iz  Las Vegasa, posebnu pozornost posvetila je dodatnim mjerama sigurnosti u dvadesetak hotela koji se nalaze u okruženju Times Squarea.

Sigurnosne mjere ostvarivati će se na tri razine: ispod zemlje, na razini tla i iznad glava posjetitelja.

Ispod zemlje, podzemna željeznica biti će preplavljene policijom. Na razini tla,  također će patrolirati na tisuće policajaca opremljenih najsuvremenijom opremom . Točke kontrole imaju detektore oružja i eksploziva kao i pse pretraživače. Ulaz u užu štićenu zonu  moguć je na 12 mjesta uz detaljan pregled odjeće, bez dopuštenja unosa ruksaka i slične opreme. Posebni mobilni video centri nadzirat će svaki metar.

Sve parking garaže biti će zatvorene i pod kontrolom policije.

Naravno, na neboderima su postavljeni snajperisti naoružanim vojnim oružjem i u rasporedu kao da osiguravaju dolazak predsjednika SAD-a.

Pored svega navedenog, protuteroristički timovi NYPD-a letjeti će u helikopterima iznad područja Times Squarea promatrajući sve što bi moglo izgledati neuobičajeno.

Obavještajno analitičke aktivnosti traju već nekoliko mjeseci,  kako bi se pravovremeno onemogućila bilo kakva pripremna teroristička aktivnost.

Glavni zapovjednik osiguranja Times Squarea  William Moris kratko je rekao: Osiguranje dočeka Nove 2018. započeli smo 2. siječnja 2017. Sigurnost je nešto o čemu promišljamo svaki dan dok radimo svakodnevni policijski posao. Moj je zadatak da svi budu sigurni. Dođite u New York i uživajte u dočeku Nove 2018.

DBO