Hajdukove huligane u Portugalu dočekali gumeni meci, u Hrvatskoj pravi

www.guimaraesdigital.pt

Nakon utakmice Vitorije Hajduka, odigrane u srijedu navečer u portugalskom Guimaraesu, policija je ispred stadiona upotrijebila pendreke i gumene metke protiv Hajdukovih navijača, a jedan od njih je i uhićen zbog napada na tv snimatelja.

Navijači Hajduka očito se opet nisu  mogli suzdržati od izazivanja nereda, no portugalska policija nije poput hrvatske protiv njih upotrijebila prave metke. Poznato je da se incident nakon posljednjeg derbija Dinama i Hajduka koji se dogodio na autocesti A1 još uvijek istražuje.

U međuvremenu su Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatski nogometni savez potpisali protokol o postupanju vezano za utakmice koje budu procijenjene kao visokorizične. Jedna takva odigrat će se već ove subote kada se u Zagrebu sastaju Dinamo i Hajduk. Obje momčadi preskočile su prve europske stepenice, te nastavljaju osim na domaćem, natjecanje i na europskom planu.

Pendreci, suzavac i gumeni meci

Hajduk je jučer doživio poraz od Vitorije. Bilo je 1:0, no portugalskom klubu p objeda nije bila dovoljna za prolazak dalje u Konferencijskoj ligi zbog poraza 1-3 prije tjedan dana u Splitu.

Hajdukovi navijači su nakon izlaska sa stadiona napali tv snimatelje pa je policija upotrijebila pendreke, suzavac i gumene metke, pokazuje snimka portugalske televizije Sport TV.

“Navijač koji je napao izvjestitelja televizije TVI/CNN uhićen je te će u četvrtak biti izveden pred istražnog suca”, izvijestio je novinar portugalskog CNN-a.

Nekoliko vozila hrvatskih registarskih oznaka oštećeno je pak na parkiralištu pokraj željezničkog kolodvora u obližnjem mjestu Trofa, izvijestile su novine O Jogo. Na fotografiji se vidi bijeli kombi sa splitskim tablicama razbijenih prozora te drugi kombi i automobil probušenih guma.

Navijački neredi na ulicama Guimaraesa

Noć uoči utakmice policija je zaustavila pet autobusa s Hajdukovim navijačima. Utvrđeno je da su u njima 154 osobe, od kojih su 122 bili državljani Hrvatske, 23 Portugala, a preostalih devet državljani drugih zemalja. Autobusi na putu za Porto zaustavljeni su nakon nereda na ulicama Guimaraesa.

U tom je gradu u utorak oko 22,30 sati stotinjak osoba, većinom zamaskiranih lica obučenih u crno, uplašilo je stanovnike i turiste na teresama kafića. Ljudi su bježali kada su prema njima bačene upaljene baklje i stolice.

Nije bilo ozlijeđenih, a tijekom jutra nitko nije prijavio materijalnu štetu, izvijestila je policija. Svih 154 navijača, čiji su podaci uzeti tijekom zaustavljanja autobusa, bili su pušteni nakon legitimiranja. Policija je kod njih pronašla jednu dimnu ‘bombu‘, bokser i masku za prekrivanje lica ‘fantomku‘.

Više pročitajte OVDJE.

Hina/RSS