GLAVNI TAJNIK UN-A: ‘Svijet se suočava s terorističkom prijetnjom bez presedana’

prtsc Youtube

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je da se svijet suočava s “prijetnjama nasiljem, nasilnim ekstremizmom i terorizmom bez presedana” koje će utjecati na svaku zemlju, pogoršati sukobe i destabilizirati cijele regije.

Na marginama godišnje skupštine UN-a održan je ministarski sastanak članica Vijeća sigurnosti na kojem je glavni tajnik izjavio kako je nova fronta cyber-terorizam, a preko društvenih mreža i dark weba koordiniraju se napadi, širi se propaganda i privlače novi sljedbenici. 

Naglasio je kako odgovor na ove prijetnje mora obuhvatiti sigurnosne mjere zajedno s mjerama prevencije kojima se nastoji identificirati i ući u trag uzrocima svakog slučaja, uz istovremeno poštivanje ljudskih prava.

Rusija, koja ovaj mjesec predsjeda Vijećem sigurnosti, organizirala je sastanak o suradnji UN-a i tri euroazijske organizacije za borbu protiv terorizma – Šangajska organizacija za suradnju, Organizacija ugovora zajedničke sigurnosti i Nezavisne države Commonwealtha.

SAD i njihovi zapadni saveznici svjesni su upozorenja što ga je iznio glavni tajnik UN-a, te su istaknuli nužnost poštivanja ljudskih prava u protuterorističkim operacijama.

A. R. K.