GLAVNI TAJNIK NATO-A: ‘Ruski raketni sustav prijetnja je euroatlantskoj sigurnosti’

nato.int

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u Bruxellesu da zemlje članice NATO-a suglasno smatraju kako ruski raketni sustav krši Sporazum o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa (INF).

“Saveznici se slažu da je ruski raketni sustav prekršio Sporazum INF te da predstavlja značajan rizik za euroatlantsku sigurnost”, kazao je Stoltenberg novinarima nakon prvog dana dvodnevnog sastanka šefova diplomacija zemalja članica NATO-a.

Na sastanku je bilo razgovora i o transatlantskoj sigurnosti, obrani, raspodjeli tereta i Sporazumu o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa (INF).

Stoltenberg je dodao da članice NATO-a smatraju da je Rusija razvila novi raketni sistem i instalirala ga na terenu, podsjetivši da je nuklearni sporazum INF prethodnih 30 godina značajno doprinosio zajedničkoj sigurnosti.

Naglasio je i da će sporazumi o kontroli naoružanja biti efikasni ako ih budu poštovale sve strane, dodajući da se Rusija mora pridržavati sporazuma.

Istaknuo je i da će članice NATO-a početi s pripremama ukoliko dođe do obustave nuklearnog sporazuma te je ponovo pozvao Rusiju da se u potpunosti pridržava Sporazuma INF.

Sporazum o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa (INF), potpisan između Washingtona i Moskve 1987. godine, zabranjuje nuklearno naoružanje dometa do 5.500 kilometara. Sporazum je formirao arhitekturu europske sigurnosti, umanjujući rizik za nuklearni napad.

Rusija je u ožujku predstavila nove krstareće rakete Novator 9M729, poznatije kao SSC-8, a koje imaju domet manji od 500 kilometara ali su mobilne.

Sjedinjene Američke Države prozvale su Rusiju zbog kršenja INF-a te su zaprijetile povlačenjem iz Sporazuma, dok Moskva negira sve optužbe.

izvor: Radio Sarajevo