Glavna europska tužiteljica Laura Kövesi je u Hrvatskoj

prtsc Youtube

Glavna europska tužiteljica Laura Codruta Kövesi već je danima u Hrvatskoj. Jučer se sastala s europskim delegiranim tužiteljima u uredu u Zagrebu, te glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom.

Uz glavnog ravnatelja policije na sastanku su sudjelovali Antonio Gerovac, pomoćnik glavnog ravnatelja policije – načelnik Uprave kriminalističke policije, te Mario Kovač, načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Glavna europska tužiteljica Kövesi prenijela je buduće inicijative EPPO-a s ciljem daljnjeg unaprjeđivanja dosadašnje suradnje i intenziviranja rada na predmetima i kaznenim djelima na štetu financijskih interesa Europske unije, odnosno na predmetima iz nadležnosti Ureda europskog javnog tužitelja.

Glavni ravnatelj policije Milina je naveo kako je i u dosadašnjoj suradnji hrvatska policija pokazala visoku razinu spremnosti u borbi protiv bilo kakvih zlouporaba i prijevara na štetu proračuna Europske unije te će se suradnja između Ureda europskog javnog tužitelja i hrvatske policije samo dodatno ojačati u narednom razdoblju u cilju još bolje i efikasnije suradnje u otkrivanju, suzbijanju i progonu kaznenih djela protiv financijskih interesa Europske unije i kaznenih djela koja su s njima neraskidivo povezana.

Iz Ravnateljstva policije ističu kako je ovaj sastanak nastavak suradnje na strateškoj i operativnoj razini, a uslijedio je nakon potpisivanja Radnog dogovora između Ureda europskog javnog tužitelja i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske o suradnji i pristupu podacima vezanim za otkrivanje i progon kaznenih djela, koji će  stupiti na snagu 12. studenog 2022. godine.

RSS