Gina Haspel ipak je postala šefica CIA-e

prtsc LIVE SATELLITE NEWS

Američki Senat potvrdio je u četvrtak Ginu Haspel za ravnateljicu Središnje obavještajne agencije CIA-e. Haspel je tako postala prva žena na čelu ove agencije, a imenovanje je prošlo unatoč njezinoj povezanosti s CIA-inim okrutnim metodama ispitivanja zatvorenika.

U Senatu je dobila 51 glas ZA, dok su 43 senatora glasovala protiv. Za potvrdu imenovanja potrebna je obična većina glasova sto senatora koji su odlučivali.

Upravo okrutne metode ispitivanja nakon terorističkih napada 11. rujna bili su problem u biografiji Gine Haspel.

Protiv nje je bio i republikanski senator John McCain, koji je i sam bio mučen kao ratni zarobljenik u Vijetnamu. No imala je snažnu potporu Trumpove administracije, mnogih sadašnjih i budućih obavještajnih časnika i puno zastupnika, uključujući demokrate.

Haspel (61) je “najkvalificiranija osoba koju je predsjednik mogao izabrati na čelno mjesto CIA-e i najprikladnija kandidatkinja u povijesti agencije”, rekao je predsjednik obavještajnog senatskog odbora Richard Burr nakon što je odbor još u srijedu, uoči konačnog glasovanja u Sentatu odobrio njezino imenovanje. Sama Gina Haspel prije nekoliko je dana u Kongresu zajamčila da se CIA više neće služiti nasilnim tehnikama ispitivanja.

RSS