Fontanama s pitkom vodom protiv jednokratnih plastičnih boca

Fontanama s pitkom vodom

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan postavio je prvih 100 fontana s pitkom vodom u prometnim i pristupačnim područjima Londona.

Ovo je jedna od niza mjera koje je poduzeo gradonačelnik kako bi smanjio broj jednokratnih plastičnih boca  koje se svakodnevno koriste u glavnom gradu, ali  i omogućio besplatan pristup zdravoj vodi iz slavine.

Prosječni stanovnik u Londonu kupi više od tri plastične boce vode svaki tjedan, što iznosi nevjerojatnih 175 boca godišnje po osobi. Sveukupno se svake godine u Ujedinjenom Kraljevstvu kupi oko 7,7 milijardi plastičnih boca, što rezultira znatnim količinama plastičnog otpada za jednokratnu upotrebu.

Gradonačelnik Khan želi da građani Londona usvoje male promjene koje mogu imati veliki utjecaj na okoliš, poput ponovnog punjenja višekratnih boca vodom iz slavine, umjesto bespotrebne kupovine novih jednokratnih plastičnih boca.

Kako bi mjera uspjela, omogućen je pristup pitkoj vodi na javnim mjestima kroz shemu Refill London koja potiče mnoge londonske restorane, kafiće i tvrtke da ponude besplatno punjenje (trenutno na više od 4.000 mjesta)  i postavljanje fontana s pitkom vodom na javnim površinama.

Gradonačelnik Khan je pozvao gradske četvrti kao i vlasnike javnih i privatnih zemljišta da postave fontane s pitkom vodom. Troškove nabave i postavljanja snosi gradska uprava i Thames Water. Riječ je o tvrtki u čijem su vlasništvu fontane i koja će ih održavati narednih 25 godina.

DBO/ Foto. london.gov.uk