FINANCIJSKE ISTRAGE U FOKUSU Europolovi stručnjaci otkrivaju hrvatskim istražiteljima kako pratiti tijek novca

FINANCIJSKE ISTRAGE U FOKUSU

Hrvatskom CEPOL timu dodijeljena je organizacija treće rezidencijalne aktivnosti CEPOL-a (Agencije EU za osposobljavanje u području izvršavanja zakonodavstva), trodnevnog tečaja pod nazivom “Financial Investigations” koji je započeo danas, 29. studenog 2016. u Policijskoj akademiji u Zagrebu.

Tečaj je usmjeren na provođenje financijskih istraga i upoznavanje s aktualnim trendovima, unaprjeđivanje znanja i vještina policijskih službenika koji se bave ovom problematikom, razmjenu dobrih iskustava te upoznavanje s mogućnostima međunarodne pravosudne i policijske suradnje.

U ime Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske akademije okupljenim stručnjacima i polaznicima tečaja obratili su se načelnik Ureda glavnog ravnatelja policije Tomislav Gulan, pomoćnica načelnika Policijske akademije za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju i voditeljica hrvatskog CEPOL tima Danijela Petković te voditelj seminara i predavač Damir Maračić.

Osim domaćih stručnjaka i predavača iz MUP-a, DORH-a i Ministarstva financija, svoj doprinos će dati i stručnjaci iz EUROPOL-a, Italije, Poljske, Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Ciljanu skupinu sudionika čine 34 službenika za osposobljavanje u području izvršavanja zakonodavstva iz 26 zemalja EU, Švicarske i EU agencije OLAF. Osim što će čuti interesantna predavanja, sudionici će biti u prilici, kroz grupne zadatke, kreirati postupanja sukladno procedurama koje koriste u matičnim državama.

Hrvatski CEPOL tim po prvi puta implementira CEPOL aktivnost iz područja financijskih istraga u svojstvu nositelja aktivnosti, zahvaljujući činjenici što je hrvatska prijava ponovo ocijenjena kao najbolja, u pogledu ponuđenih programskih i organizacijskih sadržaja.

Važnost CEPOL-a u omogućavanju sudjelovanja policijskim službenicima i ostalim službenicima za izvršavanje zakonodavstva u ciljanim edukacijama i razmjeni najbolje prakse, istaknuta je i tijekom provođenja Schengenske evaluacije u lipnju 2016. u RH, kada su traženi podaci o broju policijskih službenika koji su sudjelovali u CEPOL-ovim tečajevima i drugim aktivnostima, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova RH.