Europski parlament za strože provjere iz trećih zemalja pri ulasku u EU

Europski parlament za strože provjere iz trećih zemalja

Po uredbi koju je u četvrtak, 17. veljače 2017. izglasao Europski parlament sve građane Europske unije i građane trećih zemalja sustavno će se provjeravati pri ulasku ili izlasku iz Europske unije u bazama podataka, primjerice kod izgubljenih ili ukradenih osobnih dokumenata, izvijestio je Europski parlament.

“Sigurnost naših vanjskih granica podrazumijeva izgradnju snažnog štita u borbi protiv terorizma u Europi i očuvanja prava na život, koje je preduvjet svih ostalih prava. Svaki spašeni život zahvaljujući otkrivanju potencijalnih stranih boraca, vrijedi uloženog napora, a sustavne provjere u bazama podataka obavezan su korak naprijed kako bismo našim građanima pružili minimalnu zaštitu, što je i naša temeljna dužnost”, izjavila je izvjestiteljica Monica Macovei (ECR, RO).

Novu uredbu, kojom bi se izmijenio Zakonik o schengenskim granicama (Schengen Borders Code, SBC), predstavila je Europska komisija u prosincu 2015. godine. Uredba obvezuje države članice da provode sustavne provjere svih osoba koje prelaze vanjske granice Europske unije u bazama ukradenih i izgubljenih osobnih dokumenata, Schengenskom informacijskom sustavu (SIS) i ostalim relevantnim bazama podataka. Provjere zračnih, morskih i kopnenih granica bit će obavezne i kod ulaska i kod izlaska iz EU-a.

Parlament i Vijeće postigli su dogovor oko novih pravila 5. prosinca prošle godine.

Promjena pravila odgovor je na terorističke prijetnje u Europi, u kontekstu nedavnih napada u Bruxellesu, Parizu i Berlinu, te na fenomen “stranih boraca”, tj. EU građana koji se pridružuju terorističkim skupinama kao što je tzv. Islamska država u Siriji i Iraku.

Međutim, ukoliko zbog najavljenih sustavnih provjera dođe do usporavanja kopnenog i morskog graničnog prometa, države članice umjesto toga mogu izvršiti ciljane provjere, pod uvjetom da procjena rizika ukazuje kako neće doći do prijetnji unutarnjoj sigurnosti i javnom redu.

Osobe koje ne moraju proći kroz ciljanu provjeru morat će proći kroz uobičajenu provjeru kako bi se utvrdila valjanost putnih dokumenta i dokazao identitet.

U prijelaznom razdoblju od šest mjeseci nakon što nova uredba stupi na snagu, države članice mogu provoditi ciljane provjere zračnih granica. Ovo se razdoblje u iznimnim slučajevima može produžiti na 18 mjeseci, primjerice u slučajevima kada zračne luke nemaju odgovarajuća sredstva za provođenje sustavnih provjera u relevantnim bazama podataka i potrebno im je duže vrijeme prilagodbe.

Uredba će stupiti na snagu dvadesetog dana nakon objave u Službenom listu Europske unije. Pravila će od tog trenutka biti neposredno obvezujuća u većini država članica. Danska, Ujedinjena Kraljevina i Irska nisu obuhvaćene uredbom, navodi Europski parlament.

Izvor: Direktno.hr/HINA
Foto: Wikipedia/ Logo EP