Vodeći europski kreatori politika i stručnjaci o kibernetičkoj sigurnosti na važnom skupu u Zagrebu

kibernetička sigurnost u Zagrebu

Predsjednik Uprave Effectus veleučilišta, izv.prof.dr. Robert Kopal naglasio je ključne specifične izazove eksperata u cyber sigurnosti primjerice – nepostojanje jedinstvene taksonomije cyber rizika, nekonzistentnost definicija informacijske i cyber sigurnosti, nedovoljno integriranje obavještajne analitike u cyber sigurnosti, izazovi cyber odvraćanja i cyber diplomacije, nedostatak stručnjaka za cyber sigurnost te potreba za transverzalnim vještinama

U organizaciji Instituta za razvoj i međunarodne odnose i zaklade Hanns-Seidel-Stiftung, 16. i 17. veljače u Zagrebu je održana konferencija s nazivom “Cyber-security – basic elements and challenges”. Konferencija, u čijem je radu, u svojstvu panelista, sudjelovao izv.prof.dr.sc. Robert Kopal, predsjednik Uprave Effectus veleučilišta, održana je u sklopu serije okruglih stolova zajedničkog nazivnika “Artificial Intelligence and Security Governance in Contemporary International Affairs (roundtable series)”.

Konferencija je okupila kreatore politika i stručnjake iz cijele Europe kako bi odgovorili na brojna aktualna pitanja. Primjerice:

  • Koje su temeljne sigurnosne prijetnje i izazovi u eri informacijskog društva? Kako im možemo pristupiti?
  • S obzirom na to da ideja “cyber” pridonosi globalnoj povezanosti cyber prostora i odražava promjenu u globalnoj politici, kako EU namjerava povući razlike između unutarnjih i vanjskih politika, kao i između vojnih i civilnih područja?
  • U složenoj mreži međusobno povezanih politika, relativna novost na razini Europske unije (EU) je “cyber diplomacija”. Postaje li “cyber diplomacija” u EU nešto za sebe kao zaseban skup alata za osiguranje ciljeva politike EU?

Sudjelujući u panel raspravi, profesor Kopal je upozorio na glavne teze u svezi općih izazova sigurnosti: ekspertno sljepilo; točnost predviđanja: jež-lisica eksperti vs. mudrost masa vs. crowdsourcing pristup; mikrotrendovi vs. trendovi vs. megatrendovi; heuristike, pristranosti i mentalni sklop eksperata; razlozi analitičkih neuspjeha; značaj kritičkog mišljenja i najčešće logičke pogreške; primjena analogije životinjskog svijeta u upravljanju rizicima.

Posebno je naglasio ključne specifične izazove eksperata u cyber sigurnosti: nepostojanje jedinstvene taksonomije cyber rizika; izazovi vjerojatnosti; nekonzistentnost definicija informacijske i cyber sigurnosti; nedovoljno integriranje obavještajne analitike u cyber sigurnosti; izazovi cyber odvraćanja (cyber deterrence) i cyber diplomacije; nedostatak stručnjaka za cyber sigurnost te potreba za transverzalnim vještinama.

Da je izlaganje profesora Kopala pobudilo izniman interes sudionika, potvrđuje i Q&A sesija, koja je tijekom gotovo polusatne rasprave pokazala koliko je ova tema važna za ekspertnu javnost. Novina u ovakvim formatima susreta eksperata bila je praktična vježba koju je prof. Kopal proveo u suradnji sa sudionicima konferencije.

 

DBO/ Foto: Effectus veleučilište