Europska mreža za prevenciju kriminaliteta (EUCPN) nagradila najbolje. Tko su pobjednici?

Europska nagrada za sprječavanje kriminala

Austrija je do 31. prosinca predsjedatelj Europske mreže za prevenciju kriminaliteta.

Mreža nastoji povezati lokalnu, nacionalnu i europsku razinu  u promicanju znanja i praksi za sprječavanje kriminala među državama članicama EU.

Predsjedatelj se rotira svakih šest mjeseci  prema predsjedanju Vijeća Europske unije. Tajništvo EUCPN-a ima sjedište u Bruxellesu.

Tijekom austrijskog predsjedanja glavni fokus bio je na tome kako ojačati zajednicu i suradnju sa zajednicom u borbi protiv kriminala i organiziranog kriminala.

U Beču je od 4. do 6. prosinca 2018. održana konferencija o najboljim praksama prevencije kriminaliteta.

Nacionalni i međunarodni stručnjaci za prevenciju kriminaliteta predstavili su inicijative i projekte  koji omogućuju poboljšanje subjektivnog osjećaja sigurnosti građana kroz pozitivnu izloženost i suradnju s policijom.

U sklopu konferencije dodijeljena je Europska nagrada za sprječavanje kriminala (ECPA). Prvo mjesto i 10.000 eura pripalo je Finskoj s projektom“Forssa pristup: Posredovanje pri polarizaciji i međusobnim sukobima“, drugo mjesto i 5.000 eura pripalo je Litvi s projektom „Distirkt Šiauliai otkriva sigurnosnu formulu“, dok je treće mjesto i 3000 eura  pripalo Mađarskoj s projektom „Moj susjed je policajac“.

Hrvatska je nominirala PU zagrebačku s projektom „Zajedno možemo učiniti više“.

DBO/ Foto: EUCPN