EU ZABRINUTA ZBOG POREZNIH OAZA: ‘Ne možemo zaustaviti utaju poreza i pranje novca’

Tko će biti na Crnoj listi
prtsc Youtube/Herman Van Rompuy

Neke države članice Europske unije nisu učinile dovoljno kako bi zaustavile izbjegavanje plaćanja poreza, utaju i pranje novca, zaključio je istražni odbor Europskog parlamenta o Panamskim dokumentima.

Odbor osnovan nakon curenja Panamskih dokumenata za cilj je imao procjenu transparentnosti porezne politike država članica te izdati preporuke za provođenje zakona protiv izbjegavanja plaćanja poreza. O preporukama će Parlament glasati na sjednici 13. prosinca.

“Neke države članice EU-a vrlo nerado i vrlo sporo mijenjaju zakone kako bi se izbjegla utaja poreza i pranje novca, i to je veliki problem za EU, a i veliki problem za većinu zemalja koje žele ostvariti drugačiji plan”, poručio je  izvjestitelj Odbora Jeppe Kofod (S&D, Danska).

Europska unija treba predvoditi globalnu borbu protiv izbjegavanja plaćanja poreza, utaje poreza i pranja novca, inzistira Odbor PANA. Također, razmjena informacija o poreznim obveznicima i vlasnicima tvrtki treba biti poboljšana, a porezne uprave trebaju pomoć kako bi bile sposobne riješiti probleme.

Dokumenti iz Luxembourga i Paname, Rajski dokumenti… već je nekoliko značajnih izvora otkrilo kako bogati izbjegavaju poreze, a skandala vjerojatno ima i više. To znači da će se i borba za transparentne porezne sustave nastaviti.

“Kada sagledamo što je sve procurilo u javnost, pojave li se nova otkrića, saznat ćemo nova imena tvrtki ili pojedinaca, no način je manje ili više isti”, naglašava Petr Ježek (ALDE, Češka).

Parlament također razmatra mogućnost osnivanja novog istražnog odbora za Rajske dokumente. Stalni odbor mogao bi biti osnivan nakon izbora 2019., doznajemo iz Europskog parlamenta.

Ana Raić-Knežević