EU za nadzor granica angažira još 10 tisuća službenika i 34,9 milijardi eura

Frontex

Za sljedeći je dugoročni proračun EU za razdoblje 2021.–2027. Europska komisija predložila da se sredstva namijenjena migracijama i upravljanju granicama gotovo utrostruče te da se, umjesto 13 milijardi eura, koliko su iznosila u prethodnom razdoblju, ta sredstva povise na 34,9 milijardi eura.

S obzirom na to da su u središtu novog proračuna fleksibilniji instrumenti financiranja namijenjeni rješavanju nepredviđenih migracijskih zbivanja i zaštiti granica, Komisijin je prijedlog odgovor na povećane migracijske i sigurnosne izazove, te izazove povezane s mobilnošću. Osnovat će se novi, zasebni fond za integrirano upravljanje granicama, a operativni kapaciteti Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu dodatno će se povećati novim, stalnim snagama od oko 10.000 službenika graničnog nadzora. Sredstvima iz novog fonda za granice pomoći će se i državama članicama u provođenju carinskih kontrola financiranjem opreme za carinsku kontrolu.

Prvi potpredsjednik Frans Timmermans izjavio je: Na temelju dosadašnjeg iskustva i spoznaje da će migracije i dalje biti izazov predlažemo rekordno povećanje sredstava. Jačanje zajedničkih granica EU-a, posebno s pomoću europske granične i obalne straže, i dalje će biti među glavnim prioritetima. Povećana fleksibilnost naših instrumenata financiranja znači da smo spremni na brzo pružanje potpore državama članicama; onda kada im je potrebna i tamo gdje im je potrebna, a posebno u slučaju krize.

Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos uvjeren je da će bolje upravljanje vanjskim granicama i migracijama u nadrednim godinama biti i dalje ključni prioritet EU. “Veći izazovi zahtijevaju više sredstava i stoga predlažemo da se proračun u tom području gotovo utrostruči. Povećanje financijskih sredstava bit će ključno u osiguravanju provedbe ovih političkih prioriteta: daljnje zaštite naših vanjskih granica, nastavka pružanja zaštite onima kojima je to potrebno, boljeg podupiranja zakonitih migracija i integracije te djelotvornog i brzog vraćanja onih koji nemaju pravo na ostanak”,rekao je. 

Povjerenik za ekonomske i financijske poslove, oporezivanje i carinu Pierre Moscovici naglašava kako od krivotvorene ili opasne robe, te drugih oblika nezakonite trgovine građane EU štiti prije svega 115 tisuća carinskih službenika. “Kako bismo ih poduprli u toj važnoj zadaći danas predlažemo osnivanje novog Fonda vrijednog 1,3 milijardi eura iz kojeg bi se državama članicama EU-a financirala nabava najnovije carinske opreme. Sljedeći ćemo mjesec proslaviti pedesetu godišnjicu postojanja EU-ove carinske unije: moramo osigurati da iz godine u godinu postaje sve jača”, priopćeno je iz Europske komisije.

RSS