EU uvođenjem graničnih kontrola unutar Schengena diskriminira svoje građane?

prtsc Youtube

Predsjednik Odbora za građanske slobode, Juan Fernando Lopez Aguilar (S&D, Španjolska) komentirao je ponovno uvođenje graničnih kontrola unutar Schengena zbog koronavirusa.

“Posljednjih je dana više EU država članica ponovno uvelo kontrole na unutarnjim granicama unutar schengenske zone, ili ih čak zatvorilo za određene kategorije putnika. Druge članice pak razmatraju uvođenje takvih mjera.

U potpunosti se slažem da postoji potreba za mjerama javne politike kojima se ograničava društvena interakcija kako bi se usporilo širenje koronavirusa, ali kao predsjednik Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove Parlamenta, pozivam države članice da svoje mjere poduzimaju u potpunosti poštujući načela proporcionalnosti, te – prije svega – solidarnosti među državama članicama EU-a, nediskriminaciju i pravila o schengenskom prostoru. Ključno je da se pri poduzimanju mjera izbjegne diskriminacija EU građana.

Koordiniranim pristupom, a ne pojedinačnim akcijama država članica, uspjet ćemo se oduprijeti izazovu s kojim smo svi suočeni.

Odbor za građanske poslove pomno prati razvoj situacije i očekuje od Europske komisije, predsjedništva Vijeća i država članica da zaštite sve prednosti koje pruža schengenski prostor”, kazao je Juan Fernando Lopez Aguilar.

A. R. K.