Egipat traži mirno rješenje sukoba Izraela i Palestine

Egipat traži mirno rješenje sukoba Izraela i Palestine
www.aljazeera.com/Youtube

Nastojeći da smanji vojnu eskalaciju u Pojasu Gaze, Egipat je danas uputio poziv za održavanje međunarodnog regionalnog samita o najnovijim događanjima u Palestini, javlja Anadolu.

“Egipat upućuje poziv da bude domaćin međunarodnog regionalnog samita kako bi se pozabavili razvojem i budućnosti palestinskog pitanja”, navodi se u priopćenju nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost kojim je predsjedavao predsjednik te zemlje Abdel Fattah El-Sisi.

Na sastanku je razmotren razvoj situacije u regiji, posebno u vezi s vojnom eskalacijom u Pojasu Gaze, dodaje se u priopćenju.

Vijeće nacionalne sigurnosti Egipta pozvalo je na nastavak kontakata s međunarodnim i regionalnim partnerima kako bi se smanjila eskalacija i zaustavili napadi na civile, kao i na intenziviranje kontakta s međunarodnim i regionalnim humanitarnim organizacijama kako bi se pružila neophodna pomoć.

Egipatski predsjednik Sisi je ponovio da nema rješenja za palestinsko pitanje osim kroz rješenje dvije države, a odbacio je i osudio politiku raseljavanja ili pokušaje likvidacije palestinskog pitanja na račun susjednih zemalja.

Naglasio je spremnost Egipta da uloži sve napore da postigne primirje i pokrene i nastavi istinski mirovni proces.

izvor: aa.com.tr