DUBRAVKA ŠUICA ZABRINUTA ZBOG PLASTIKE U JADRANU: ‘Planira li EU onemogućiti svjesno zagađivanje Jadrana od strane zemalja kandidatkinja?’

Europska komisija prošli je tjedan usvojila prvu EU strategiju za plastiku, no hrvatska zastupnica Dubravka Šuica traži jasan stav institucija prema zemljama koje se kandidiraju za članstvo u EU.

Nakon niza intervencija u Europskom parlamentu i apeliranja na Komisiju zbog ekološke katastrofe koja je više puta zaprijetila Dubrovniku i hrvatskim otocima, zastupnica Šuica je jučer na sjednici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane sudjelovala u razmjeni mišljenja s bugarskim ministrom za zaštitu okoliša Nenom Dimovom kako bi ga upoznala s problemom otpada s kojim se suočava hrvatski jug.

Šuica je istaknula kako pojedine države koje imaju status kandidatkinje EU ne poštuju odredbe Barcelonske konvencije, niti postojeće odredbe i direktive Europske unije te svjesno zagađuju more plastičnim otpadom koje, nošeno južnim vjetrom, stiže u dubrovačku luku i hrvatske otoke.

„Budući da Bugarska trenutno prevodi Uniju a kao jedan od Vaših prioriteta je eurointegracija zemalja zapadnog Balkana, interesira me postoji li mogućnost uvođenja strožih kriterija prigodom otvaranja i zatvaranja poglavlja o okolišu za zemlje kandidatkinje poput Crne Gore i Albanije?“ – upitala je Šuica i naglasila kako još uvijek čeka odgovor Komisije i njezinog povjerenika za okoliš na isto pitanje.

Bugarski ministar Dimov naglasio je kako su upravo zaštita okoliša i strategija za plastiku među glavnim prioritetima bugarskog predsjedanja Vijećem, te da je prošlotjedni paket mjera Europske komisije posebno ohrabrujući za poticanje ekološke inovativnosti i oštro kažnjavanje zagađivača.

Nakon što je 16. siječnja Europska komisija usvojila EU strategiju za plastiku kao dio postupka prelaska na više kružno gospodarstvo, prošli je tjedan u Europskom parlamentu održana rasprava na istu temu, a Dubravka Šuica slikovito je šokantnim fotografijama zastupnicima na plenarnoj ilustrirala otpad koji se u prosincu našao u dubrovačkoj luci.

U Europi svake godine nastane 25 milijuna tona plastičnog otpada, od čega se manje od 30% prikuplja radi recikliranja. U svijetu plastika čini 85% otpada na plažama. Plastika se čak uvlači građanima u pluća i hranu koju jedu, a još nije poznat učinak mikroplastike u zraku, vodi i hrani na zdravlje.

RSS