Do koje je mjere Hrvatska sprema preuzeti odgovornost za sigurnost EU?

Zašto se Hrvatska ne bori učinkovito protiv terorizma
Hrvatski vojnik

Predsjednik Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom Tonino Picula organizirao je međunarodnu konferenciju “Europska obrambena unija – između potrebe i mogućnosti” u Dubrovniku, zajedno s potpredsjednikom Europskog parlamenta i koordinatorom Odbora za sigurnost i obranu, Ioan Mircea Pascuom.

Kako javlja Narodni list, okupio je domaće i strane stručnjake iz područja sigurnosti te političke predstavnike EU-a, NATO-a te ministre obrane BiH, Crne Gore i Hrvatske jer su zbog niza događaja, sigurnost i obrana postali ključno pitanje javnog interesa.

“Nakon neuspjeha u nošenju s izbjegličkom krizom pojavio se terorizam koji je jasno podcrtao sve slabosti Unije, a prvenstveno nedostatak suradnje država članica između obavještajnih službi i policijskih snaga. Upravo je izbjeglička kriza pokazala da nam u slučaju nenadanih situacija nedostaje mehanizama”, poručio je Picula.

Konferencija je simbolično održana u Dubrovniku jer je stoljećima rješavao konflikte prvenstveno diplomacijom, a mnogo rjeđe oružjem.

“Moderna sigurnost nije samo pitanje vojske, tenkova i opreme nego su to socijalna, gospodarska, psihološka i energetska pitanja”,  istaknu je Picula.

Još je dodao: “Iako Europska Unija ima više stanovnika nego SAD i Rusija zajedno i njezin je BDP dvanaest puta veći od ruskog, SAD na obranu troši tri puta više nego sve članice EU zajedno”.

Potpredsjednik Europskog parlamenta Ioan Mirceu Pascu rekao je da moramo veći naglasak staviti na naše kapacitete “jer ne možemo biti otok u nemirnom moru koji se nada da mu valovi neće naškoditi.”

“Hrvatska mora odgovoriti do koje smo mjere spremni preuzeti odgovornost za europsku sigurnost, a EU mora biti brža u svom djelovanju”, poručio je Ranko Ostojić, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora.

Potpredsjednik Delegacije EP-a u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Arnaud Danjean zaključio je “da nam ne trebaju jako komplicirani mehanizmi da bismo imali dobru obranu Europe.”

Na konferenciji su sudjelovali i ministri obrane Hrvatske Damir Krstičević, ministar obrane Crne Gore Predrag Bošković i ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš. U intenzivnoj raspravi o sigurnosnim izazovima u Jugoistočnoj Europi, razgovarali su o sigurnosnim izazovima u regiji i europskoj budućnosti koja može biti snažan osigurač sigurnosti, navodi se u priopćenju.

Na Dubrovačkoj konferenciji doneseni su zaključci i preporuke od kojih izdvajamo da je nakon nedavnih događaja u sigurnosnom okruženju potrebno “više Europe” kako bi građanima pružili učinkovitu zaštitu koju zaslužuju i traže; EU treba nastaviti s naporima u području Zajedničke sigurnosne i obrambene politike; sigurnost je sada jedna od glavnih zabrinutosti europskih građana, a EU mora ispuniti svoju zadaću da ih učinkovito zaštiti.

Konferencija je obilježila deset godina postojanja Zajedničke sigurnosne i obrambene politike, a zastupnik Tonino Picula očekuje da će “Dubrovački zaključci” biti ugrađeni u neke buduće strategije i mehanizme.

Na konferenciji su još govorili Sorin Ducaru iz NATO-a, brigadir general Jo Coelmont s Egmont – Kraljevskog instituta za međunarodne odnose, Pedro Serrano iz Službe za vanjske poslove u ime visoke predstavnice Federice Mogherini, Rini Goos iz Europske obrambene agencije, stručnjaci za sigurnost Igor Tabak i Vlatko Cvrtila te povjesničar i politolog Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva, Vlado Azinović .