Delegacija Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a nazočila je radionici “Studija slučaja – poplave u Coloradu”

Radionica Studija slučaja - poplave u Coloradu"

Delegacija Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a nazočila je radionici “Studija slučaja – poplave u Coloradu”, koja je u organizaciji Uprave za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije i Veleposlanstva SAD-a u Sloveniji održana 16. i 17. travnja 2019. u Centru za obuku u Igu pored Ljubljane.

Na radionici su sudjelovali pripadnici slovenskih žurnih službi od lokalne do državne razine, kao i međunarodni sudionici koji su prezentirali iskustva vezana za poplave u svojim državama, s naglaskom na aktivnosti prevencije, spremnosti operativnih snaga, zaštite i spašavanja stanovništva te smanjenja ili potpunog uklanjanja posljedica poplava. Predstavnici SAD-a su se posebno osvrnuli na studiju slučaja poplava u Coloradu, prezentirajući model suradnje civilnih žurnih službi, Nacionalne garde i vojnih struktura te naučene lekcije iz odgovora na krizu na državnoj i lokalnoj razini, kao i iskustva u aktivnostima evakuacije stanovništva te pojava klizišta, kao posljedice poplava.

Slična iskustva s obranom od poplava prenijeli su i predstavnici Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Republike Hrvatske. P

redstavnik Ravnateljstva civilne zaštite Igor Milić je održao prezentaciju o načinu funkcioniranja sustava civilne zaštite u Republici Hrvatskoj kroz primjere obrana od poplava, s naglaskom na najveću poplavu u županjskoj Posavini 2014. te naučene lekcije koje su implementirane u normativnim, planskim i operativnim dokumentima.

DBO/ Foto: MUP RH