Danas obilježavamo Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u RH

Danas obilježavamo Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u RH
Ravnateljstvo civilne zaštite

1.ožujka 1990. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je Međunarodnim danom civilne zaštite, kao sjećanje na dan kada je 1972. godine počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi.

Primarni cilj Međunarodne organizacije za civilnu zaštitu podizanje je svijesti javnosti o opasnostima od velikih nesreća i katastrofa, ali i isticanja uloge civilne zaštite u prevenciji, odgovoru na krize te saniranju posljedica.

Republika Hrvatska ovaj dan obilježava od 1992. godine, temeljem Odluke Vlade RH o proglašenju  Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj.

Civilna zaštita, kao i Ravnateljstvo civilne zaštite tijekom 2020. godini suočili su se s brojnim izazovima poput epidemije koronavirusa, snažnog potresa u ožujku i prosincu te olujnog nevremena u srpnju u Zagrebu kao i drugim izvanrednim događajima, a s obzirom na dugotrajnost epidemije koronavirusa poseban naglasak stavljen je na provedbu preventivnih, logističkih, operativnih i drugih aktivnosti u potpori prvenstveno zdravstvenom sektoru u provedbi mjera zaštite zdravlja od COVID-19.

Ravnateljstvo civilne zaštite ulagalo je i nastavit će ulagati znatne napore s ciljem opremanja, osposobljavanja, informatizacije i edukacije sustava civilne zaštite i svih njenih segmenata.

Poštovanim pripadnicima sustava civilne zaštite, čestitamo Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj!

Više pročitajte ovdje.

PO/Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite