COVID-19: Povećana prijetnja seksualnih predatora na internetu

Brazilsko ministarstvo zdravstva najnovija je žrtva hakerskih napada
Pixabay

S djecom i seksualnim prijestupnicima koji su zatvoreni kod kuće, tijela za provođenje zakona primijetila su kako se, u posljednjih nekoliko mjeseci, količina materijala za seksualno iskorištavanje djece, koja se dijeli na mreži, širom svijeta povećava.

Izvješće koje je objavio Europol osvjetljava pojačanu razmjenu slika seksualnog iskorištavanja djece putem interneta i objašnjava kako se suočiti s ovom ozbiljnom prijetnjom sigurnosti djece.

Seksualni prijestupnici pojačali su svoje kriminalne aktivnosti na društvenim medijima, putem mreža vršnjaka i na mreži. Pokušaji pristupa web lokacijama s materijalima seksualnog zlostavljanja djece, pozivima na linije za pomoć i aktivnostima u mračnim mrežama i površinskim internetskim chatovima koji dijele materijal o zlostavljanju djece povećali su se tijekom razdoblja izolacije, a u nekim zemljama prijavljeno je i više prekršaja seksualnog zlostavljanja, poput internetskog nagovaranja i prisiljavanja.

Europol prati prijetnju i pruža kontinuiranu podršku državama članicama u prepoznavanju počinitelja i žrtava, a svojom kampanjom „ Prati objekt“ uključio javnost u pronalaženje potencijalnih vodiča za identifikaciju žrtava i počinitelja. Europska kampanja #SayNo širom svijeta podiže djeci svijest o opasnostima s kojima se suočavaju dijeljenjem eksplicitnih materijala na mreži.

Kao što je Europol ranije izvijestio, samoinicijativni eksplicitni materijal predstavlja značajnu prijetnju dječjoj sigurnosti, a društvo, uključujući i provedbu zakona, se mora još više usredotočiti na obrazovanje djece i spriječiti ih prije nego što postanu žrtve.

Više pročitajte na službenim stranicama Europola.

PO/Foto:Pixabay