Božinović: “Zamislite da je kombi bio u Zagrebu pun eksploziva”

MUP RH

Gostujući u HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2”, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo se na incident kod Donjeg Srba gdje je u pokušaju zaustavljanja krijumčara policija teško ranila dvoje djece izbjeglica.

“Nismo do sada imali rizike za policijske službenike koji su se bavili ilegalnim ulascima u Hrvatsku. Ovo je prvi puta da se netko drznuo dva put probiti blokadu. Moramo u budućnosti računati s tim”, rekao je ministar dodavši da mu je žao što su u incidentu stradala djeca. Rekao je i da ježevi ne bi spriječili eskalaciju.

“Kada je ugrožen nečiji život, tu nema pardona. Zamislite da se to dogodi u Zagrebu i da je u kombiju bio eksploziv”, dodao je ministar. Obitelji stradale djece mogla bi lakše dobiti azil u Hrvatskoj, pogotovo obitelj dječaka koji je propucan kroz lice, otkrio je.

Što je s obitelji male Madine?

Obitelj afganistanske djevojčice Madine koja je stradala pod vlakom i dalje je u detenciji, a protiv dvojice policajaca odbačene su optužbe, ali ministar tvrdi da je centar u Tovarniku u kojem se nalaze potpuno nov objekt.

Božinović je odgovarao i na pitanja o pogibiji šestogodišnje afganistanske djevojčice Madine koja je 2017. stradala pod vlakom nakon što su nju i njezinu obitelj hrvatski policajci usred noći poslali nazad u Srbiju. Obitelj je podignula i kaznenu prijavu protiv nepoznatih policajaca, koja je prije dva dana odbačena.

Madinina obitelj je trenutno u Tovarniku u centru zatvorenog tipa. Smatraju da su u zatvoru.

Kaznena prijava je odbačena, istaknuo je. Kazao je da je obitelj stavljena u centar za migrante upreavo za ovakve migrante, one kojima ne može biti utvrđen identitet. Kazao je kako je u Tovarniku potpuno nov objekt.

“Mi ćemo njih pustiti vjerojatno u Kutinu, no kako su to problemi s kojima se policija susreće često i s kojima će se još susretati. “Ulazak i kretanje mimo zakonskih propisa ne možemo dopustiti i to ne dopušta niti jedna država na svijetu. Humani smo kada moramo biti humani, no imamo odgovornost prije svega za građane RH’, istaknuo je ministar unutarnjih poslova.

Izvor: N1 Info