Božinović u društvu šefova elitnih izraelskih sigurnosnih službi

MUP RH

U Jeruzalemu danas završava međunarodni forum o domovinskoj sigurnosti, koji je s radom započeo u utorak 12. lipnja.

Prvi forum te vrste inicirao je izraelski ministar javne sigurnosti Gilad Erdan koji je predložio i osnivanje radnih skupina za što učinkovitiju zaštitu granica te iznalažanje IT rješenja koja će unaprijediti razmjenu informacija o teroristima te pridonijeti uspješnijem uklanjanju radikalnih i ekstremističkih sadržaja s interneta.

“Svatko tko razmišlja izvesti teroristički napad iz nacionalističkih ili vjerskih razloga mora znati da će platiti životom ili mnogo godina provesti u zatvoru”, kazao je Erdan. Posebnu pozornost pritom je skrenuo na tzv. lone-wolf napadače koji u doticaj s terorističkim organizacijama dolaze upravo putem interneta i društvenih mreža te sami pripremaju napade. To znači da je opasnost od terorizma prisutna i tamo gdje nema spoznaja o prisutnosti terorističkih ćelija.

Iznio je i podatak da je od početka vala “lone-wolf” terorizma samo Izrael zabilježio preko 440 ozbiljnih terorističkih napada, ali i desetke tisuća manjih incidenata s potencijalom smrtonosnog ishoda.

Šef izraelske sigurnosne agencije Shin Bet istaknuo je da je samo u ovoj godini ta služba spriječila čak 250 velikih terorističkih napada, uključujući i planove bombaša samoubojica, u velikoj mjeri upravo zahvaljujući razmjeni podataka i umjetnoj inteligenciji.

Ministar Božinović u svom je izlaganju istaknuo da je sigurnost temelj svih segmenata našeg društva, zbog čega Hrvatska pozdravlja izraelsku inicijativu za boljom razmjenom informacija i iskustava te jačanjem suradnje. Dodao je i da je Hrvatska, svjesna važnosti zrakoplovne sigurnosti, u nacionalnom zakonodavstvu osigurala sve potrebne pretpostavke za razmjenu informacija o putnicima u zračnom prijevozu. Izdvojio je i važnost zaštite javnih prostora te ukazao na potrebu suradnje s lokalnim zajednicama te javnim i privatnim sektorom u učinkovitijem odgovoru na terorističku prijetnju.

Na marginama Međunarodnog foruma o domovinskoj sigurnosti ministar Božinović sastao se i s Kirstejn Nielsen, državnom tajnicom za domovinsku sigurnost Sjedinjenih Američkih Država koja je i tom prilikom istaknula važnost suradnje u borbi protiv terorizma.

Ponovno smo imali vrlo sadržajan razgovor, izvijestio je Božinović, podsjećajući da je američko Ministarstvo domovinske sigurnosti zaduženo i za pitanja koja su od velike važnosti i u Hrvatskoj – od kibernetičkog kriminala do organizacije graničnih službi te je ovo nastavak uspješne suradnje nakon siječanjskog posjeta ministra Božinovića Sjedinjenim Američkim Državama.

“To je i za nas također vrlo bitno u kontekstu nošenja s migrantskim pritiskom, dakle pitanje pokrivanja granice i kontrole svih koji ulaze u Hrvatsku nije samo pitanje brojki, turizma i gospodarstva, već to je sve više i sigurnosno pitanje. Toga su svjesni i svi ovdje na ovoj konferenciji i o tome smo razgovarali danas” istaknuo je ministar Božinović te dodao kako se naša ambicija da se od hrvatske policije stvori moderna policiju 21. stoljeća ne bi bila moguća bez suradnje s najboljim i najorganiziranijima na svijetu.

Ministar Božinović tom se prilikom s američkom kolegicom dotakao i pitanja Programa izuzeća od viza za SAD. “Tu je također prepoznat naš proaktivni pristup, prepoznato je što sve radimo u tom području uključujući i implementaciju informatičkih rješenja koja su bitna i za SAD”, dodao je hrvatski ministar.

Kazao je i da, osim na ministarskoj razini, brojni službenici MUP-a i Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a “održavaju redovite sastanke i nalaze rješenja za sve ono što treba riješiti kako bi ostvarili ono što je temeljni cilj i njima i nama, a to je zaštita građana, zaštita demokracije i našeg načina života”.

Jučerašnji dan, bio je prepun zanimljivih predavanja , od kojih ističemo pet zatvorenog tipa.

Joseph Yossi Cohen šef Mossada  održao je predavanje zatvorenog tipa, u kojem je dao pregled globalnih terorističkih prijetnji.

General major Tamir Hayman, šef Vojne obavještajne agencije održao je prezentaciju u kojoj je predstavio stratešku procjenu IDF-a i njenih posljedica na međunarodnu i regionalnu scenu.

Šef Izraelske sigurnosne agencije (ISA)Nadav Argaman  prezentirao je načine borbe i suzbijanja terorizma.

Brigadni general Dr. Yuval Bitton, šef obavještajne službe izraelskih zatvora, održao je predavanje o sprječavanju poticanja terorizma iz zatvora.

Pregled prijetnji u kibernetičkom prostoru i operativnim konceptima obrane dao je Yigal Unna, direktor Izraelske nacionalne cyber obrane (INCD).

Izvor:MUP RH/HINA/DBO