Božinović: Nitko nema pravo proći kroz crveno svjetlo

Božinović ukidanje COVID potvrda

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović se osvrnuo  na današnje puštanje vozača hitne medicinske pomoći Marija Macana da se brani sa slobode nakon što je 21. lipnja prilikom intervencije na zagrebačkom jezeru Bundek vozilom ozlijedio troje maloljetnika.

Kazao je da je u slučaju vozača hitne pomoći primijenjen Kazneni zakon jer se nije radilo o prekršaju odnosno kaznenom djelu u prometu, već o kaznenom djelu koje se dogodilo na zelenoj površini.

Vezano za neke zahtjeve za prolazak kroz ‘crveno’ za vozače Hitne ministar je naglasio kako “nitko nema pravo proći kroz crveno svjetlo, osim ako se stvarno radi o višoj sili i spašavanju života. Onda se takvi prekršaji ne procesuiraju ukoliko vozači voze pažljivo i ne izazovu drugu štetnu posljedicu”, rekao je.

Ako bi se prolazak kroz crveno dopustilo Hitnoj medicinskoj pomoći, dodao je, onda bi se to moralo dopustiti svim žurnim službama jer su one u sličnoj situaciji.

”Struka je odavno zaključila da bi otvaranje mogućnosti bilo kome da prolazi kroz crveno svjetlo suočilo s više problema nego što ih imamo danas”, zaključio je potpredsjednik Vlade ministar  unutarnjih poslova Božinović.

DBO/ Vlada RH / Hina / Foto: Ilustracija