Božinović: MUP je najveći sigurnosni sustav i korisnik domaćeg oružja

MUP RH

„Hrvatska obrambena industrija kao izvozni brend“, naziv je konferencije koja se jučer, 5. rujna 2017., održala u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Konferenciju je organizirao  Jutarnji list uz suradnju Ministarstva obrane, a pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske.

Na konferenciji je govorio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, čiji resori najviše koriste proizvode vojne industrije.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao kako je visokokvalitetna opremljenost policajki i policajaca ključna za našu sigurnost, a opremanje domaćim proizvodima od strateške je važnosti jer njime osiguravamo bržu, bližu ali i sigurniju isporuku i opremanje.

– Kao najmnogoljudniji sigurnosni sustav od 26.000 ljudi, MUP je ujedno i najveći korisnik naoružanja domaće proizvodnje. Trenutno u MUP-u više od 9.000 policijskih službenika koristi pištolje hrvatske tvrtke, a u uporabu uvodimo i puške hrvatske proizvodnje, i to 1000 komada dokazanog oružja za potrebe interventnih postrojbi i policijskih ophodnja. Također, naglasit ću kako je u proteklih sedam godina iz državnog proračuna za policijske odore Ministarstvo unutarnjih poslova utrošilo 296 milijuna kuna – rekao je ministar unutarnjih poslova.

U posljednje tri godine u području informacijske i telekomunikacijske tehnologije iz fondova Europske unije MUP je uložio više od 49 milijuna eura, a iz državnog proračuna oko 150 milijuna kuna. S domaćom brodograđevnom industrijom u protekle četiri godine ostvareni su poslovi u vrijednosti sedam milijuna eura iz fondova Europske unije, a za održavanje policijskih plovila izdvojeno je više od 20 milijuna kuna. Na godišnjoj razini oko 20 milijuna kuna utrošeno je za izgradnju i održavanje objekata, a u protekle tri godine iz europskih fondova uloženo je više od 19 milijuna eura, a sve poslove odradile su hrvatske građevinske tvrtke.

Ključna uloga MUP-a

Ministar Davor Božinović je kazao da snažna industrija, a posebno ona namjenske, obrambene i sigurnosne naravi sastavni je dio sustava Domovinske sigurnosti.

Današnje međunarodno složeno sigurnosno okruženje predstavlja izazov za sigurnosni sustav, a inovativno gospodarstvo tu se pozicionira kao temeljni partner države. Ministarstvo unutarnjih poslova u sustavu nacionalne i domovinske sigurnosti ima ključnu ulogu u borbi protiv suvremenih ugroza poput terorizma, migracija, povrede granica, organiziranog kriminala, cyber, kao i svih ostalih složenih oblika kriminaliteta – rekao je ministar i dodao da samo dobro opremljena i obučena policija može poslati jasnu poruku kako je spremna i odlučna u postizanju svog cilja, a to je sigurnost naših građana ali i brojnih gostiju, pogotovo turista kojih je ove godine bilo više od 15 milijuna.

Hrvatska – sigurna turistička destinacija

Ministar unutarnjih poslova je istaknuo zasluge vatrogasnih i oružanih snaga, HGSS-a, policije i drugih hitnih službi koje su ovog ljeta obranile Hrvatsku od požara.

– Za razliku od naših brojnih europskih i izvaneuropskih prijatelja, nismo imali ljudskih žrtava kao ni veće materijalne štete na kućama i gospodarskim objektima – kazao je ministar i naglasio kako hrvatska granična policija štiti suverenitet na moru  i kopnenu vanjsku granicu dugu 1.356 kilometara od ilegalnih prelazaka, krijumčarenja i ostalih oblika prekograničnog kriminaliteta, koja je ujedno i vanjska granica Europske unije.

– To sve pokazuje važnost održavanja visoke kvalitete našeg ljudskog potencijala, ali i velike mogućnosti kvalitetnog i raznovrsnog opremanja naših snaga – zaključio je ministar Davor Božinović.

Cilj konferencije, koja je okupila je dvjestotinjak predsjednika uprava vodećih hrvatskih tvrtki i sudionika iz gospodarskih, obrambenih i političkih institucija Hrvatske i svijeta je senzibilizirati javnost na značaj hrvatske vojne industrije, koja zapošljava tisuće ljudi i bilježi visoke stope rasta izvoza. Naime, u 2016. godini Hrvatska je izvezla vojnog oružja i opreme u vrijednosti 200 milijuna eura.

DBO