Belgija: Iranskom diplomatu sudit će se zbog navodne zavjere za bombardiranje NCRI skupa u Francuskoj

Terorizam Belgija Iran Francuska Diplomat
Unsplash/@bill_oxford

Danas bi u Belgiji trebalo započeti suđenje, jednom iranskom diplomatu i belgijskom paru, u vezi s navodnom zavjerom za bombardiranje skupa koji je u Francuskoj održala protjerana iranska oporbena skupina

28. lipnja 2018., dva belgijska državljana iranskog podrijetla – suprug i supruga identificirani kao Amir S i Nasimeh N – odvezla su se iz belgijskog grada Antwerpena u Luksemburg na navodni odmor gdje su navodno su upoznali Iranca u kasnim 40-ima koji im je navodno dao mali paket nakon čega su napustili grad.

Ono čega upleteni nisu bili svjesni jest da su svaki njihov potez promatrale europske obavještajne agencije.

Čovjek kojeg je par navodno upoznao bio je Assadollah Assadi, iranski diplomat koji je služio kao treći savjetnik u veleposlanstvu te zemlje u Beču u Austriji.

Belgijska policija priopćila je kako je Assadi predao paket, koji sadrži pola kilograma eksplozivnog TATP-a i detonator, kojim je navodno želio da par bombardira skup Nacionalnog vijeća otpora Irana (NCRI) u francuskom gradu iz Villepintea, blizu Pariza, 30. lipnja.

Francuska je optužila iransko ministarstvo obavještajnih službi da stoji iza navodne zavjere, a iranski ministar vanjskih poslova bilo kakvu povezanost vlade s pokušajem bombardiranja.

Više pročitajte ovdje.

PO/Foto: Unsplash/@bill_oxford