Bivši čelnici VSOA-e nepravomoćno osuđeni zbog krađe novca

MORH/Wikipedija

Bivši ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) Darko Grdić (na slici) i njegov zamjenik Ognjen Preost nepravomoćno su osuđeni na tri godine zatvora zbog optužbi da su od 2009. do 2012. otuđili gotovo pet milijuna kuna namijenjenih za isplate doušnicima. Na uvjetne kazne osuđeni su i tajnik kabineta ravnatelja VSOA-e Zdeslav Ivanković te operativni dočasnik u kabinetu ravnatelja Denis Lukinić, dok je načelnik Odsjeka za operativnu tehniku Uprave za informacijsku sigurnost VSOA-e Tibor Mijo Kuljanić oslobođen.

“Mi smo u dokaznom postupku s dokaznim radnjama i svjedocima pokrili kompletno naš rad. Međutim, na sudskom vijeću je izricanje presude i to je prvi stupanj”, rekao je Ognjen Preost najavljujući žalbu. Na pitanje jesu li uzeli novac, Preost je odgovorio: “Naravno da nismo. Inače, vama za informaciju je da se radi mistifikacija oko tih sredstava. To su sredstva crnog fonda koja se koriste u svakoj tajnoj službi, pa i VSOA-i, i to su sredstva specifična koja nemaju mogućnost pokrivanja na način kao u trgovačkim društvima”, dodao je.

Zamjenik ravnatelja Uskoka Tonči Petković kazao je da je tužiteljstvo zadovoljno osuđujućim presudama u odnosu na četvoricu okrivljenika, ali ne i oslobađajućom za petookrivljenog. Na Preostovu tvrdnju da nije uzeo novac i da mu smještaju, Petković je rekao da ne može govoriti o konkretnim stvarima jer je postupak bio zatvoren za javnost.

Sutkinja zagrebačkoga Županijskog suda Renata Miličević presudu je objavila u 9 sati, no kako se cijeli postupak vodio iza zatvorenih vrata, novinari i publika nisu mogli poslušati obrazloženje presude. Pravdajući isplate troškovima doušnika, Grdić, Preost i Kuljanić navodno su iz blagajne VSOA-e za posebne namjene otuđili po 1,5 milijuna kuna svaki, Ivanković oko pola milijuna, a Lukinić oko 200 tisuća kuna. Do sada su odbacili sve što im se stavlja na teret optužnicom koja je podignuta potkraj rujna 2013.

Izvor:HRT Vijesti