Antiteroristička jedinica Lučko – Nepobjeđeni – proslavili svoj dan

mup.hr

Njihove akcije koje su često bile na granici nemogućeg s ponosom se prepričavaju mlađim generacijama, ali i proučavaju na najelitnijim vojno-policijskim učilištima u svijetu. Baš oni su najzaslužniji što njihova postrojba ATJ Lučko s pravom i ponosom, nosi sve epitete, odlike hrvatske elitne postrojbe  danas. Kao simbol viteštva, zajedništva i hrvatske pobjede ATJ Lučko jedina je bila i ostala postrojba Specijalne policije s nadležnošću djelovanja na području cijele RH. Zbog svega spomenutoga, neprijeporna je činjenica kako je hrvatska policija, Antiteroristička jedinica Lučko dala svoj neizmjeran doprinos borbi i težnji hrvatskog naroda, ostvarenju njegova stoljetna sna da bude samostalan, svoj na svome, da ima svoju državu. Tijekom Domovinskog rata poginulo je 19 pripadnika jedinice, 52 pripadnika teško su ranjena.

Pročitano je u povijesnici ATJ Lučko na obilježavanju dana postrojbe u petak, 7. rujna 2018.

Danas je ATJ Lučko suvremena postrojba, ustrojena i osposobljena prema svjetskim standardima. Osnovna joj je namjena borba protiv svih oblika terorizma, rješavanje najsloženijih otmica i talačkih situacija, otmice zrakoplova i drugih prijevoznih sredstava, posebna osiguranja visokih državnih dužnosnika, suzbijanje najtežih oblika kriminaliteta, uhićenja počinitelja najtežih kaznenih djela, zaštitu određenih osoba, helikopterske operacije, zadaće potrage i spašavanja, snajperske operacije, pronalaženje, deaktiviranje i uništavanje formacijskih i improviziranih eksplozivnih naprava na zemlji i pod vodom, ronilačke intervencije, te obavlja i druge poslove sukladno Zakonu o policiji.

Osim toga, jedinica ima vrlo značajnu ulogu za Ministarstvo unutarnjih poslova jer može brzo, pravovremeno i učinkovito odgovoriti na razne nepredviđene situacije koje ponekad i nisu klasičan policijski posao.

izvor: mup.hr