ALEKSANDAR VUČIĆ POTVRDIO: ‘Srpska vojska podigla je borbenu spremnost’

Cirilica TV HAPPY
Cirilica TV HAPPY

Nakon dvosatnog zasjedanja Savjeta za nacionalnu sigurnost, što ga je iznenada sazvao srpski predsjednik Aleksandar Vučić, zbog najava da bi na Kosovu moglo doći do izgreda, ali i zbog desanta američkih vojnika iz sastava KFOR-a na hidroelektranu i jezero Gazivode, Vojska Srbije “preventivno je podigla borbenu spremnost na cijelom teritoriju”.

Kako prenosi Glas Slavonije, sigurnosne službe Srbije “pojačale su svoje aktivnosti ne bi li se spriječili planovi vlasti u Prištini da izazovu nemire” na Kosovu, ali i “djelovanje pojedinih krugova u zemlji koji lažnim vijestima unose nemir među srpsko stanovništvo”.

Naime, srpske sigurnosne službe došle su do saznanja kako Albanci planiraju “praktički odsijecanje” sjevera Kosova nastanjenog isključivo Srbima, “zbog lažnih najava” kako će tamošnji Srbi jednostrano proglasiti ZSO.

Napetost u Srbiji posebno je porasla kada se doznalo za “munjeviti desant snaga KFOR-a” na hidroelektranu Gazivode, jer su se mogla čuti nagađanja kako je to zapravo “uvod u preuzimanje ovog strateškog objekta od strane prištinskih vlasti”.

Iz KFOR-a pak tvrde kako je riječ o “redovitoj vježbi”, a i srpski mediji javljaju kako je tamo u nedjelju i ponedjeljak bilo mirno, i može se primjetiti samo nekoliko pripadnika međunarodnih snaga.

Vučić je odbacio navode kako su Priština i Beograd u dogovoru željeli izazvati incidente i dodao kako su se “proteklih deset dana različite svjetske službe uplitale u politički i medijski život” plasirajući lažne vijesti.

Jezero Gazivode ima strateški značaj jer se dio Kosova otamo opskrbljuje vodom, a hidroelektrana Gazivode ključni je energetski resurs na sjeveru Kosova u vlasništvu Elektroprivrede Srbije. Kosovske vlasti već godinama nastoje ovu hidroelektranu priključiti u kosovski energetski sustav. Politički analitičar Dragomir Anđelković drži kako su Gazivode najjači srpski adut na Kosovu, jer Srbima “daju mogućnost utjecanja na događanja na Kosovu u cjelini”. – U krajnjoj liniji, na svaku vrstu provokacije Srbija može uzvratiti odmazdom, odnosno, prekinuti funkcioniranje elektrosustava Kosova – kaže ovaj analitičar.

izvor: Glas Slavonije