Akcija ‘Sigurna plovidba’: Utvrđeno čak 157 prekršaja, izrečena 421 tisuća kuna kazni

MMPI

U sklopu druge akcije ‘Sigurna plovidba 2022 II’ koja je jučer provedena u području svih osam kapetanija izvršeno je 368 inspekcijskih nadzora, javlja Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Utvrđeno je 157 povreda propisa, a prekršiteljima je izrečena 421 tisuća kuna kazni.

Koordinirana akcija pojačanog nadzora održana je jučer, 10. kolovoza, u vremenu od 9 do 18 sati. Tijekom trajanja središnje akcije 80 službenika sa 14 plovila iz sastava osam lučkih
kapetanija i pripadajućih ispostava izvršili su 360 inspekcijskih pregleda, kojima su utvrdili 157 povreda propisa, temeljem Pomorskog zakonika i Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe.

Posebna pozornost tijekom provedbe središnje akcije posvetila se inspekcijskome nadzoru
putničkih brodova u nacionalnoj plovidbi, namijenjenih za jednodnevne izlete i višednevna
krstarenja, pri čemu se se pojačano nadziralo valjanost brodske administracije, broj članova posade, kao i svjedodžbe o osposobljenosti članova posade.

Službenici lučkih kapetanija dodatnu pozornost usmjerili su prema prekršiteljima koji nisu
poštivali propisane brzine plovidbe u nedozvoljenom morskom području te su im izrečene
novčane kazne, u ukupnom iznosu od 421 tisuću kuna.

Prva ovogodišnja akcija Sigurna plovidba održana je 22. srpnja, a cilj ponovljene akcije bio je upozoriti i podsjetiti sve sudionike u pomorskome prometu na važnost pridržavanja pravila sigurnosti plovidbe, osobito u vremenu kada u Jadranskom moru traje razdoblje pojačanog pomorskog prometa, kao posljedica prisustva velikog broja domaćih i stranih plovila, napominju iz Ministarstva, te najavljuju da će lučke kapetanije nastaviti s provedbom akcija pojačanih nadzora sigurnosti plovidbe u ljetnoj sezoni, dok je pomorski promet intenziviran, prvenstveno u cilju preveniranja pomorskih nesreća i nezgoda, odnosno, sankcioniranja prekršitelja, čime se ukazuje na nužnost poštivanja sigurnosnih
propisa tijekom plovidbe.

RSS