12. HRVATSKI DANI SIGURNOSTI: Može li se u Hrvatskoj ostvariti veće partnerstvo za sigurnost?

Danas su službeno počeli 12. Hrvatski dani sigurnosti, u sklopu kojih se održava i Konferencija Hrvatske udruge menađera sigurnosti, te III. Zagrebački forum o urabnoj sigurnosti – Dani prevencije kriminaliteta. Glavna tema je “Partnerstvo za sigurnost”, a pokrovitelji su Vlada Republike Hrvatske i gradonačelnik Grada Zagreba.

Predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti Alen Ostojić u svom je uvodnom obraćanju zahvalio Nacionalnom programu sigurnosti prometa na cestama, odnosno Ravnateljstvu policije i Ministarstvu unutarnjih poslova za doprinos koji su pružili nacionalnoj kampanji Dan bez mobitela u prometu, koja danas prigodno i završava. Uz to, napomenuo je kako su Udruga menadžera sigurnosti i Ravnateljstvo policije otvorili dijalog oko pronalaska modaliteta institucionalnog, formaliziranog partnerstva, kojim bi se po sigurnosnim pitanjima policija i koorporativni sektor povezali još i više, a najavio je i otvaranje dijaloga s Visokom policijskom školom i Policijskom akademijom o obrazovanju menadžera unutarnje sigurnosti. Na kraju obraćanja, predsjednik HUMS-a Ostojić proglasio je direktora Zaklade Konrad Adenauer u Republici Hrvatskoj Michaela Langea počasnim članom HUMS-a, na čemu je direktor Zaklade Lang zahvalio, kao i na petogodišnjoj odličnoj suradnji Zaklade i Udruge menadžera sigurnosti.

I ministar Božinović u svom se uvodnom obraćanju osvrnuo na otvaranje dijaloga o partnerstvu između policije i sigurnosnih sustava u poslovnoj zajednici, no u toj je temi istaknuo skorašnje ustrojavanje Ravnateljstva civilne zaštite unutar Ministarstva unutarnjih poslova, koje će u svojoj nadležnosti imati brigu o prirodnim i tehničko-tehnološkim opasnostima i rizicima. Kako su to rizici koji, kako je naglasio, umnogome mogu umanjiti i korporativnu sigurnost,  ministar je okupljene pozvao da se pridruže radu Hrvatske platforme za smanjenje rizika, koja će svoje djelovanje intenzivirati kroz novo Ravnateljstvo civilne zaštite, a svoj core business usmjeriti na prevenciju i smanjivanje rizika, odnosno na povećanje sigurnosti zajednica i tvrtki.

Osim toga, kao čelnik resora koji brine o sigurnosti, ministar Božinović je naglasio: „Razvojem suvremenih tehnologija, modernizacijom i napretkom naših društava, proširio se spektar rizika i ugroza – sigurnost je postala prioritet u svakodnevnom životu i poslovanju. Spoznaja o tome prerasla je državnu i javnu sferu. Suvremeno doba zahtijeva jedinstven, koordiniran i sustavan pristup pitanjima sigurnosti. U okolnostima u kojima su rizici često nepredvidljivi, sigurnost nije samo stvar državnih i javnih institucija, policije i vojske, već je to interes cjelokupne zajednice, gradskih i općinskih vlasti, gospodarskih subjekata, civilnog društva i, u konačnici, samih građana. … Stoga je jačanje otpornosti države i društva na suvremene sigurnosne izazove naša zajednička zadaća i temelj uspjeha na ovom području.“ spomenuvši kako je mišljenja da je svojevrsni, opći konsenzus oko toga već stvoren i da se sigurnost sve više percipira kao polazište naših društvenih aktivnosti i nastojanja, što dokazuje i ovaj susret, a posebno naziv njegove glavne teme – Partnerstvo za sigurnost.

“I sutrašnji događaj – 3. Zagrebački forum o urbanoj sigurnosti, svjedoči da postoji spoznaja o ulozi sigurnosti u životu neke zajednice. I o tome da svi dionici – od državne i lokalne vlasti, preko znanstvene zajednice, pa sve do stručnjaka raznih profila iz privatnog sektora – imaju važnu ulogu u izgradnji i jačanju sigurnosti.“ nastavio je ministar Božinović te iskoristio priliku i još jednom u javnom diskursu ponovio kako su do kraja siječnja 2019. godine za dobivanje sredstava EU otvorene prijave inovativnih projekata zaštite javnih prostora urbanih sredina, što za cilj ima ukloniti slabosti uočene tijekom terorističkih napada po europskim urbanim središtima, u kojima su napadači upravo otvorenost prostora pretvorili u svoju prednost, što im ne smijemo i nećemo dopustiti, zaključio je ministar Božinović.

Kako MUP proteklih godinu podupirao aktivnosti prevencije u sigurnosti HUMS-a, Alen Ostojić je ministru Božinoviću uručio zahvalnicu HUMS-a.

Sudionicima Konferencije – vodećim profesionalcima sigurnosti i zaštite, obratio se i Michael Lange, direktor Zaklade Konrad Adenauer u RH.

Središnje događanje prvog dana Konferencije bila je dodjela Hrvatske velike nagrade sigurnosti, sedme godine zaredom otkako ovim prestižnim priznanjem za izrazite doprinose ostvarivanju i razvoju sigurnosti HUMS nagrađuje pojedince i organizacije. Nagrade su dodijeljene u 11 kategorija.

Nakon svečanosti dodjele nagrada izlaganje je imao brigadir Anto Zelić iz Ministarstva obrane je koji je u kontekstu strategije nacionalne sigurnosti dao naglaske o potrebi jačanja obrambene sposobnosti na kopnu, moru i zraku te kibernetičkom prostoru.

Ovogodišnja Konferencija ima i međunarodni karakter, sudjeluju osnivači i predsjednici nacionalnih asocijacija menadžera korporativne sigurnosti Slovenije, Srbije i Makedonije i Hrvatske, a okupljeni su na panelu pod nazivom „Stanje i perspektive korporativne sigurnosti u JI Europi – što nam donosi Southeast Europe Corporate Security Association?“