ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE NA METI HAKERA: Maliciozne poruke stižu suradnicima organizatora

prtsc Youtube

Analitičari McAfeea otkrili su malicioznu kampanju kojoj su meta organizacije što sudjeluju u pripremama Zimskih olimpijskih igrada u Pyeongchangu.

Kako je objavljeno, u pitanju je e-mail koji sadrži maliciozni Microsoft Word dokument origirnalnog imena  농식품부, 평창 동계올림픽 대비 축산악취 방지대책 관련기관 회의 개최.doc (‘Organized by Ministry of Agriculture and Forestry and Pyeongchang Winter Olympics’).

Ta poruka prvo je poslana na adresu icehockey@pyeongchang2018.com, a još nekoliko organizacija koje sudjeluju u pripremama bile su naznačene kao dodatni primatelji. Sve one zadužene su ili za infrastrukturu ili za logistiku Olimpijskih igara.

Kampanja je započela još 22. prosinca prošle godine. Napadači su prvotono napravili maliciozni dokument s hipertekst aplikacijskom datotekom da bi ju zatim brzo sakrili pod sliku na serveru. Običnom primatelju tako je nakana napadača bila dobro zamaskirana.

Sumnja se da je ova maliciozna poruka odaslana sa servera u Singapuru, a u njoj se od korisnika tražilo da nakon otvaranja dokumenta omogući da sadržaj bude otvoren u Word verziji što su ju zapravo kreirali napadači.

A. R. K.