Zemlje EU koje ne poštuju vladavinu prava i ne suzbijaju korupciju ostat će bez novca iz EU fondova

  395
  Herman Van Rompuy/Youtube.com

  Vladama koje se miješaju u pravosuđe ili ne rade na suzbijanju prijevara i korupcije prijeti suspenzija EU fondova, navodi se u nacrtu zakona kojeg su zastupnici prihvatili u četvrtak.

  Uz pomoć skupine neovisnih stručnjaka, Europska komisija bit će zadužena za utvrđivanje općenitih ključnih nedostataka u vladavini prava, te za predlaganje odgovarajućih mjera koje mogu uključivati ​i ​obustavu plaćanja iz proračuna EU-a ili smanjenje predfinanciranja. Odluka će se provesti tek nakon odobrenja Parlamenta i Vijeća EU-a. Jednom kada država članica ispravi nedostatke utvrđene od strane Komisije, Parlament i ministri EU-a imaju mogućnost odblokirati zamrznuta sredstva.

  Neovisni stručnjaci pomažu Europskoj komisiji

  Europska komisija moći će ustvrditi kako je ugrožena vladavina prava, ako se potkopava pravilno djelovanje tijela države članice koja su ovlaštena za provedbu EU proračuna,ispravno funkcioniranje tijela koje provode financijsku kontrolu,odgovarajuća istraga prijevara – uključujući poreznih prijevara – te korupcije i drugih nepravilnosti koje utječu na proračuna EU-a,učinkoviti sudski nadzor od strane neovisnih sudova,povrat neopravdano plaćenih sredstava,sprječavanje i kažnjavanje utaje poreza i poreznog natjecanja,suradnja s Europskim uredom za borbu protiv prijevara te –  ako je primjenjivo – s Uredom europskog javnog tužitelj. 

  Kao pomoć Europskoj komisiji osnovat će se skupina neovisnih stručnjaka za ustavna i financijska pitanja. U njoj će biti po jedan stručnjak kojeg će imenovati nacionalni parlament svake članice, te pet stručnjaka imenovanih od strane Europskog parlamenta. Stručnjaci će procjenjivati situaciju u svim državama članicama na godišnjoj osnovi te pripremiti javni sažetak zaključaka.

  Zaštita krajnjih korisnika

  Ovisno o opsegu nedostataka i postupku upravljanja proračunom, Europska komisija može odlučiti o jednoj ili više mjera, uključujućisuspendiranje sredstava,preinake rokova plaćanja,smanjenje pretfinanciranja, te obustavu plaćanja.

  Nakon takve odluke, Vlada će i dalje morati provoditi odgovarajući program EU-a ili financirati i poštovati isplate krajnjim korisnicima, poput istraživača ili organizacija civilnog društva, osim ako se ne odluči drukčije. Europska komisija bi, potvrđeno je danas, trebala pomagati korisnicima, kao i nastojati osigurati da oni prime iznose koji im pripadaju.

  Suizvjestiteljica Odbora za proračun Eider Gardiazabal Rubial (S&D, Španjolska) ističe kako su poštivanje vladavine prava i svih vrijednosti EU-a temeljna načela na kojima je izgrađen europski projekt. “Nijedna vlada ne može prekršiti te vrijednosti bez posljedica”, dodaje Rubial. I suizvjestitelj Odbora za proračun Petri Sarvamaa (EPP, Finska) naglasio je kako je najvažniji aspekt ovog mehanizma zaštita krajnjih korisnika. “Uključili smo i Europski parlament u postupak donošenja odluka, čime se jača demokratska odgovornost svih mjera”, objašnjava.

  Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ