Zašto je važno pričati o sigurnosnim trendovima na putovanjima i koja je tu uloga menadžera korporativne sigurnosti?

Goran Košćak, CEO Sector2,CSO Cratis

Putovanje je lijepo iskustvo koje stvara nezaboravne uspomene, a za neke je način života. Putujemo iz zadovoljstva, u posjet obitelji  kao i zbog posla. Međutim, ti se trenuci mogu brzo pretvoriti u katastrofu, ako nismo oprezni u pogledu sigurnosnih pitanja.

Na Hrvatskim danima sigurnosti 2023, nedavno održanim u Opatiji, u organizaciji Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, Goran Košćak,CEO Sector2,CSO Cratis, održao je izlaganje o sigurnosnim izazovima turističkih i poslovnih putovanja.

Goran je govorio o dva aspekta putovanja, odlaznom i dolaznom. Logično, odlaznima je Hrvatska ishodište, a dolaznima odredište. Ukoliko se opseg poimanja tematike proširi, iz perspektive nacionalne sigurnosti govorilo bi se o obavještajnom (odlazni) i protuobavještajnom (dolazni) aspektu.

Sama putovanja, čiji se trendovi žele strukturirati, mogu biti turističke (odmor i industrija zabave, rekreativne sportske aktivnosti, kulturni i destinacijski aspekt), poslovne (korporativna, sportska natjecanja, ostali javni poslovi, tematske konferencije) ili sigurnosne prirode.

Goran je postavio pitanje  kako se segment sigurnosti na putovanjima reflektira na građane koji putuju u inozemstvo? Na koji način i kojom dinamikom se vraćaju turisti i poslovni putnici natrag? Koja je uloga države pritom, a koja korporacija i drugih organizacija (turističke agencije, osiguravajuća društva)? Zbog čega su više zemalja u regiji prije od Hrvatske vratile svoje građane natrag? Odgovore na isto mogu se  tražiti u pretpostavci da valja biti realan u onome što očekujemo od države, ali zapitati se koliko sami turisti ili njihove turističke agencije te poslovni putnici ili njihove korporacije promišljaju o njihovoj sigurnosti na putovanjima. Imaju li pripremljene standardne operativne procedure i krizne scenarije ukoliko dođe do ovakvih događaja?

Upravo je praćenje sigurnosnih trendova na putovanjima ključno kako bi se mogli adekvatno pripremiti za potencijalne rizike s kojima se pojedinci na istima mogu susresti. Osim toga, taj način promišljanja nužno vodi podizanju svijesti o sigurnosti na putovanjima u sektoru korporativne sigurnosti poduzeća, istaknuo je Goran.

Prema mnogim indeksima oporavka turizma od pandemijskih godina upravo je Bliski Istok bilježio najbrže rezultate oporavka te su već i nadmašili rekordnu 2019. godinu po broju noćenja (World Tourism Barometer, September 2023. godine, UNWTO). Taj trend stručnjaci objašnjavaju, između ostalog, naglaskom na održivost i otpornost turizma, fokus na zaštitu od posljedica pandemije, značajna ulaganja u građevinskom i drugim sektorima (naglasak na Saudijsku Arabiju) te stabilnom političkom situacijom. Izvjesno je kako je taj trend preokrenut unazad svega par dana te bilo bi neozbiljno očekivati nastavak istog do kraja godine. Upravo dinamika međunarodnih odnosa u značajnoj mjeri utječe na poslovni (korporativni) aspekt putovanja, ali i sigurnost turista. Primjerice, dinamika međunarodnih odnosa između Izraela i njihovog zemljopisnog susjeda Egipta, dovela je do toga da je policijski službenik u Egiptu službenim oružjem ubio dvoje turista iz Izraela na dan početka napada na Izrael. Samo mjesec dana ranije, alžirska obalna straža ubila je dvojicu turista koji su na jet-skiju zalutali prilikom odmora u Maroku. U regiji također bilježimo negativan međusobni politički diskurs usmjeren protiv turističkih putnika, koji povremeno eskalira u izolirane incidente.

Usprkos svim aktualnim svjetskim krizama, koje se polako spajaju te prelijevaju jedna u drugu, prema svježem (2023.) istraživanju Global Rescue Company ltd. (jedan od pionira i svjetski lidera u industriji sigurnosnih putničkih usluga, op.a.) 87% ispitanih je izrazilo zabrinutost zbog različitih opasnosti koje bi ih na putovanju mogle zadesiti, no 96% istih je istaknulo kako bi bez obzira na zabrinutost za vlastitu sigurnost na putovanju ipak putovati.

Iako su ratni konflikti i diplomatske napetosti u fokusu međunarodne zajednice te dobivaju većinu medijskog prostora, veliki broj analitičara ističe kako fizičke prijetnje više neće biti primarne ugroze na putovanjima već da taj primat preuzimaju te su preuzele hibridne i cyber prijetnje. Buissneswire (svjetski priznata kompanija sa fokusom na distribuciji priopćenja za javnost i objavljivanju regulatornih podataka) tvrdi kako je turizam treća najpogođenija industrija u svjetskoj ekonomiji cyber-napadima, pri čemu su samo ove godine napade iskusili neki od lidera na tržištu turizma poput Airbnb, Cybereason, Check Point Software. Prema dostupnim podacima, nekoliko je turističkih giganata na hrvatskom tržištu također bilo pogođeno cyber-napadima, no ti napadi često ne završe u medijima. Goran je istaknuo da je upravo tu ujedno glavna razlika između fizičkih te hibridnih, cyber i drugih informacijskih prijetnji. Lakše ih je zataškati i prešutjeti, u nadi da se isti ne odraze na ugledu poduzeća. Je li ovdje riječ o najboljoj praksi? Jamačno nije, ukoliko želimo da dođe do podizanja svijesti o suvremenim rizicima i ugrozama poslovanju i pojedincima, kazao je Goran.

Imajući u vidu dinamiku razvoja sigurnosnih ugroza te širu djelatnost korporativne sigurnosti kao važnog čimbenika zaustavljanja negativnih trendova, Goran se osvrnuo na cjelokupno tržište kao relevantan faktor zaštite. Future Market Insights (relevantan globalni istraživač tržišta), proveo je istraživanje prema kojem tržište sigurnosnih usluga u turizmu za 2023. godinu iznosi 4,9 milijardi USD (istraživanje rađeno na uzorku SAD, Kanada, Mexico, UK, Francuska, Njemačka, Kina, Indija, Japan, Brazil, op.a.) s predviđenim rastom na 11,3 milijardi do 2033. godine. U okviru ovih projekcija izvjesno je da najveći značaj daju cyber prijetnjama obzirom da se nalazimo u rapidnoj digitalizaciji svih aspekata poslovanja u turizmu. Od googlanja na koju lokaciju putujemo, bookiranja letova, praćenja trase letova, check-ina, ulazaka u hotelsku sobu sa RFID karticom i dr. izloženi smo ostavljanju digitalnog otiska na svakom koraku. Ukoliko privatni subjekti u turizmu nisu dovoljno pripremljeni za vjerojatne ishode cyber-napada, kumulativni efekt istih može uzrokovati i propast cijele industrije.

Paralelno uz digitalizaciju djelatnosti u turizmu pojavljuje se i trend opadanja relevantnosti turističkih agencija. Sigurnosni aspekt putovanja je područje na kojem se možebitno nalazi prostor za novi uzlet industrije turističkih agencija, jer upravo taj element putovanja putnik teško može organizirati u vlastitom aranžmanu.

U isto vrijeme veći broj svjetskih osiguravajućih društava prepoznao je novu primarnu sigurnosnu prijetnju koja će u doglednom vremenu utjecati na dinamiku putovanja, a to je globalno zatopljenje i klimatske promjene. Osim već navedenih (politički, vojni, obavještajni, klimatski, destinacijski, vjerski) od preostalih izvora ugroza koje nije spomenuo,  a svakako zaslužuju pažnju stručnjaka, Goran je izdvojio organizirani kriminal, s naglaskom na nove droge koje se pojavljuju na tržištima EU (fentanyl); medicinski uvjetovane ugroze, još uvijek tinjajući pandemijsku prijetnju (COVID); ekonomske faktore kriznog utjecaja na nacionalne ekonomije; psihološki koji se može manifestirati u strahu od putovanja; informacijske prijetnje poput krađa osobnih podataka te; naddržavne utjecaje, poput nedavnog blokiranja Booking.com platforme zbog pokušaja preuzimanja švedske turističke agencije zbog prevelikog udjela u europskom tržištu digitalne rezervacije smještaja. Izvori ugroza nipošto ne moraju biti linearni te mogu sadržavati više različitih elemenata prikazanih kategorija (mješoviti), istaknuo je Goran.

Dolazni sigurnosni trendovi u RH su svakako pozitivni, ukoliko se sagledaju rezultati turističke sezone, dok odlazni trendovi proživljavaju najnestabilnije razdoblje unazad dvadesetak godina. Uloga menadžera korporativne sigurnosti dobiva na značaju usporedno sa poimanjem njihove uloge u dizanju svijesti o sigurnosti pojedinaca na putovanjima. U isto vrijeme hrvatski kampovi, hotelske kuće i nuditelji privatnog smještaja ukoliko nisu u mogućnosti imenovati/angažirati osobu koja će posvetiti sigurnosti njihovih gostiju, barem bi mogli obilaziti događaje na kojima se pokriva predmetna tematika. Primjerice, svakog proljeća održava se konferencija „Sigurnost i turizam“ u Novalji na Pagu, koja okuplja stručnjake, znanstvenike, pojedince iz industrije s ciljem prepoznavanja sigurnosnih trendova te uz ponudu kvalitetnih rješenja. Valja pratiti trendove, zaključio je Goran naglasivši da je sigurnosne trendove na putovanjima nemoguće  kvalitetno analizirati i prepoznati bez holističkog interdisciplinarnog pristupa temi. Primjerice, ukoliko se pristupa  iz perspektive države ili javnih subjekata, nužno moramo koristiti alate koje nam nudi Policy znanost, dok u slučaju pristupa iz perspektive tržišta ključnim smatra integraciju principa i alata koje nam nudi Bihevioralna ekonomija.

Nastavlja se globalna tendencije destabilizacije i neizvjesnosti, koju kratkoročno možemo adresirati postavljanjem adekvatnog faktora stabilnosti u industriji turističkih i poslovnih putovanja – menadžera korporativne sigurnosti, zaključio je Goran.

DBO/ Foto: HUMS/ Davor Denkovski

Objavljeni sadržaj  sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.