Zašto američki State Department mora uskladiti izvoznu politiku UAV-a s američkim interesima?

Pixabay

Zašto je američkim saveznicima i partnerima lakše kupovati bespilotne letjelice iz Kine, nego iz Sjedinjenih Država?

Odgovor leži u američkoj izvoznoj politici .

Od 1987. godine, Sjedinjene Države dobrovoljno su se pridržavale međunarodnih smjernica za izvoz nuklearne tehnologije za neovlašteno širenje, odnosno MTCR.

Ove smjernice klasificiraju UAV letjelice kao krstareće ili balističke rakete koje koriste nuklearni pogon – tvrdnja koja se ne uklapa u pragmatične operativne stvarnosti.

Umjesto da svijet učini sigurnijim, MTCR i američka izvozna politika otvaraju UAV tržište neodgovornim akterima, a sat je odavno otkucao vrijeme da američka politika prepozna i tretira UAV-ove prema onome što jesu: zrakoplovi.

UAV su osnovni alati visokog utjecaja u modernim vojnim operacijama – od ISR-a do štrajka itd, a američki uspjeh ovisi o upotrebi bespilotnih zračnih sustava u čitavom spektru borbe. To znači da i saveznici i partneri SAD-a također moraju imati pristup istim sustavima.

Izgradnja i održavanje uspješnih koalicijskih operacija zahtijeva promjenu američke politike za izvoz UAV-a. Baš kao što je važno da mobilni telefoni neometano djeluju na različitim mrežama, a da se aplikacije integriraju u niz platformi, interoperabilnost u areni borbenog zrakoplovstva ovisi o upotrebi opreme koja može pristupiti američkim vojnim informativnim poduzećima i dijeliti podatke u stvarnom vremenu.

To znači da se saveznicima dopušta da nabavljaju i upravljaju istim tipovima UAV-a kao i američka vojska.

Unatoč izmjenama administracije Obame i Trumpa u izvoznoj politici UAV-a tijekom 2015. i 2018. godine, saveznici i sigurnosni partneri i dalje se suočavaju s odbijanjem kada zahtijevaju sposobnost UAV-a, zahvaljujući odredbama MTCR-a, a State Department trenutno je u pregovorima s upravom radi još jedne izmjene izvozne politike UAV-a.

Više pročitajte ovdje.

PO/Foto:Pixabay