Za sigurnost turista gradi se zid oko poznatog egipatskog ljetovališta

Egipatske vlasti počele su izgradnju betonske ograde oko odmarališta Šarm el-Šeik, javlja Guardian.

Britanski list piše i kako usprkos foto i video snimkama, guverner Južnog Sinaja poriče izgradnju. Fotografije i video snimke dokazuju izgradnju betonske barijere čija visina dostiže šest metara, piše list.

“Ovo nije zid. Nema zida”, rekao je Kaled Fuda, guverner Južnog Sinaja.

Projekt se, kaže, sastoji od kombinacije visokih betonskih barijera i najmanje 37 kilometara ograde sa bodljikavom žicom i “četiri vrlo lijepa ulaza” za pristup gradu.

Prema njegovim riječima, ovaj projekt je dizajniran da “ukrasi i zaštiti Šarm el-Šeik”.

“Mi to radimo za budućnost. Projekat će pomoći Šarm el-Šeiku da povrati izgubljene prihode od turizma”, rekao je on.

Slične planove za izgradnju zida oko grada vlasti Južnog Sinaja su razmatrale još 2005. godine, ali se tada odustalo. Predstavnik hotela u tom turističkom mjestu kaže da “niko ne razumije što se događa”.

Stanovnik koji je želio ostati anoniman rekao je da su kontrolni punktovi već opkolili grad, kako bi se osigurala sigurnost nakon nekoliko terorističkih napada na inzemne turiste.

“Ovo nam je smiješno. Ljepotu mjesta skriva ograda. Šarm el-Šeik je poznat po svojim planinama i pustinji, a ograda krši pogled”, rekao je Egipćanin.

Mještani su sigurni da zid koji se gradi neće učiniti odmaralište sigurnijim, neće zaustaviti teroriste, već će smetati ljudima.

“Svaki turist koji napusti grad će misliti da je u opasnosti, a to će utjecati na broj turista”, rekao je jedan od stanovnika.

RSS