VIZIJA 0: U New Yorku zabilježen najmanji broj poginulih pješaka u prometu od 1910 godine

NYC Gov

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio na nedavno održanoj konferenciji za novinare rekao je da će prošla godina ostati zabilježena sa najmanjim brojem smrtno stradalih na njujorškim prometnicama.

Od 2013. godine kada je gradonačelnik Blasio pokrenuo kampanju VIZIJA O, ukupna smrtnost u prometu pala je za 28 posto, dok je smrtnost pješaka u prometu pala za 45 posto.

To je najniža stopa smrtnosti pješaka od 1910 godine, od kada se vodi službena evidencija poginulih u prometu, rekao je Blasio zahvalivši se pri tome svim gradskim radnicima odgovornim za implementaciju programa VIZIJA O.

U 2017. godini na njujorškim prometnicama poginulo je ukupno 214 osoba, od čega 101 pješak, 23 biciklista, 33 motociklista i 57 vozača automobila, autobusa i kamiona.

Prema podacima američke Nacionalne uprave za sigurnost prometa na cestama (NHTSA)  broj poginulih na prometnicama diljem zemlje povećao se za više od 13 posto u razdoblju od 2013. do 2016. godine.

VIZIJA O nudi niža ograničenja brzine i  snažnija ulaganja u  sigurnost cestovne infrastrukture s ciljem sigurnosti svih aktera u prometu. Sada ovaj posao moramo proširiti jer ni jedna tragedija na našim ulicama nije prihvatljiva i svakodnevno ćemo se boriti za zaštitu naših sugrađana, rekao je  gradonačelnik de Blasio .

U 2017. godini njujorški prometni redari izdali su 150000 kazni za prebrzu vožnju, dok su kamere za nadzor prometa u kretanju zbog prebrze vožnje izdale 1,2 milijuna kazni, od kojih 50 posto na tzv. zero priority locations.

U New Yorku je evidentirano oko tri milijuna automobila naspram osam i pol milijuna stanovnika.

DBO