UKRAJINSKI VOĐE U POTRAZI ZA POTPOROM EU: Sastali se s Merkel i Macronom. Evo što su im poručili

prtsc Vesti News/Youtube

“Mi stojimo uz Ukrajinu”, poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom. To se, kako je kazala, posebno odnosi na teritorijalni integritet Ukrajine.

Merkel je pohvalila hrabrost naroda Ukrajine koji je “za demokraciju”, te naglasila da Organizacija za europsku sigurnost i saradnju (OSCE) smatra kako je prvi krug predsjedničkih izbora u Ukrajini prošao korektno i u duhu slobode. Stoga očekuje da tako bude i u drugom krugu.

Njemačka kancelarka zatražila je i nastavak reformi, koje su pokrenute u Ukrajini, a posebno se to odnosi na borbu protiv korupcije.

Dotaknula se i pregovora iz Minska, navodeći da dosad nije pronađeno rješenje za sukobe na istoku Ukrajine, ali su smanjene tenzije.

Merkel je kazala i da je važno da Rusija bude uključena u proces u Minsku te istaknula da je neophodno nastaviti političko rješenje u okviru tog procesa.

“Bez sigurnosti u Ukrajini ni Europa ne može biti sigurna”, poručio je Porošenko.

Podsjećajući na predsjedničke izbore u njegovoj zemlji, Porošenko je istakao da su izbori održani po demokratskim standardima i da je ta zemlja uspješno prošla test demokracije.

Porošenko se sastao i s predsjednikom Francuske Emmanuelom  Macronom kojeg je nazvao “iskrenim prijateljem Ukrajine”. Macron nakon sastanka nije dao komentar za medije, javio je AP.

Francuski lider sastao se ranije u petak i sa kandidatom na predsjedničkim izborima u Ukrajini Vladimirom Zelenskim.

Zelenski je nakon sastanka izjavio da je sa Macronom vodio značajan razgovor, a Macron nije komentirao ni taj sastanak.

RSS