UGROŽENA SIGURNOST BIH? Parlamentarci traže zatvaranje granice i istragu o odgovornima za migrantsku krizu

Što doista Hrvatska radi na integraciji izbjeglica
Index.hr

Sigurnost na granici BiH narušena je zbog povećanog priljeva migranata, stanje je vrlo loše, a Granična policija sama ne može riješiti ovaj problem. Čak 33 kilometra državne granice kontrolira samo jedan policajac! Kazao je ovo na posljednoj sjednici Zajedničke komisije za obranu i sigurnost Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

Osim toga na sjednici je ocijenjeno da je Vijeće ministara potpuno nespremno dočekalo krizu, javlja portal USN.

Zato je predloženo osnivanje parlamentarne istražne komisija koja će utvrditi koje institucije nisu radile svoj posao, pa je zbog togadošlo do ovakve situacije.Predloženo je i da se rebalansom budžeta osigura novac za zapošljavanje graničnih policajaca.

Sifet Podžić (DF), predsjedavajući Komisije, kazao je da postoji opravdan strah da BiH postane migrantska baza na Balkanu.

Podžić smatra da se ovaj problem može riješiti samo potpunom blokadom granice, na koju, prema njegovom mišljenju, što prije trebaju izaći pripadnici Oružanih snaga BiH. On nije formalno iznio ovaj prijedlog, kako je pojasnio, samo stoga jer Predstavnički dom uskoro završava mandat, ali je izrazio nadu da će Predsjedništvo BiH poduzeti nešto u tom pravcu.

Član Komisije Borislav Bojić (DNS) ocijenio je da bosansko-hercegovačke institucije nisu osposobljene na suočavanje s ovim problemom.

– Mi granice ne kontroliramo, nismo na vrijeme reagirali na ovaj problem i plasirane su nam lažne informacije od onih da će migranti zaobići BiH do toga da situaciju imamo pod kontrolom. Ne mislim da je situacija pod kontrolom i ona se ne može riješiti držanjem pres-konferencija i raznim predstavama – kazao je Bojić.

Šemsudin Mehmedović (SDA), član Komisije, rekao je da je glavna adresa za rješavanje migrantske krize Vijeće ministara BiH, za koje je kazao da se veoma neozbiljno odnosi prema ovoj krizi, te da Vijeće ministara ne može očekivati da Granična policija sama rješava problem.

Više o ovom problemu pročitajte OVDJE.

RSS