U TIJEKU INTERPOLOV KONGRES O SIGURNOSTI – KIBERNETIČKI KRIMINAL U FOKUSU

interpol
interpol.int

U Singapuru se od 04. do 07. srpnja 2017. održava  kongres Interpola o sigurnosti. U fokusu policijskih dužnosnika  nalazi se kibernetički kriminal, policijske operacije u globalnim gradovima i upravljanje identitetom.

Šef Interpola, Kinez Meng Hongwei rekao je da države i policijske službe moraju raditi zajedno u borbi protiv novih prijetnji, posebno onih koje dolaze iz kibernetičkog prostora.
Hongwei je kao primjer naveo virus WannaCry  koji je zaključao podatke zdravstvenih ustanova, tvornica, banaka, vladinih agencija i kompanija u Aziji i diljem svijeta.

“Kriminalci će nastaviti da koriste eksponencijalni rast interneta i društvenih platformi. Nijedna zemlja niti profesija ne može da se osloni samo na svoje snage da se bavi problemom transnacionalnog i organiziranog kriminala. Svi smo dio svijeta i svi se suočavamo sa istim prijetnjama u međunarodnoj areni”, rekao je šef Interpola.

Hongwei je kazao da ćemo u budućnosti biti suočeni s novim sigurnosnim izazovima izvan naše mašte u pogledu veličine, brzine i utjecaja.

Interpol je stvoren 1923. godine u svrhu međunarodne kriminalističko-policijske suradnje. Trenutno ima 190 država članica.

Interpol  je jedina međunarodna organizacija koja u ovom trenutku ima sustav  međunarodnih tjeralica na globalnoj razini koji je ujedno, putem isto tako jedinstvenog Globalnog  komunikacijskog sustava i 24/7, dostupan u svih 190 država članica.

“Crvene tjeralice”  se raspisuju za osobama koje se međunarodno potražuju zbog vođenja kaznenog postupka protiv njih  ili zbog izdržavanja kazne zatvora.  Osim crvenih, postoje još plave i žute objave.

DBO