‘U svemu što radimo uvijek gledamo da sigurnost bude na prvom mjestu’

prtsc Grad Krapina

Održana je sjednica vijeća za prevenciju Grada Krapine na kojoj su sudjelovali predstavnici Policijske postaje Krapine na čelu s načelnikom Dubravkom Kunštekom, ravnatelji gradskih ustanova, predstavnici civilnog društva Grada Krapine i gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović koji je ujedno i predsjednik Vijeća.

Vijeće je osnovano prošle godine kako bi se još više poboljšala razina sigurnosti na području Grada Krapine te organizirano dogovarale i provodile preventivne aktivnosti, ali i međusobno razmjenjivala iskustava i pratili rezultati.

Gradonačelnik je istaknuo da je sigurnost u gradu Krapini dobra i kako u tome svaki dionik ima svoj kotačić koji odrađuje da bi tako i ostalo.

“Što se tiče Grada Krapine s određenim projektima koje radimo na području grada, uvijek gledamo da aspekt sigurnosti bude na prvom mjestu, od izgradnje nogostupa, izgradnje ugibališta, postavljanja javne rasvjete na određenim mjestima, to je sve jedan vid preventive neželjenih događaja i posljedica. Na sugestiju policije i nekih drugih službi krenuli smo s postavljanjem kamera po gradu, zajedno s policijskom upravom napravili smo jednu brošuru o internetskim prevarama, i za djecu koja su na izlazu iz osnovne škole, vidimo se da se pojavljuju često zloupotrebe droga. Kako bi se na vrijeme informirali, za njih se organiziraju predavanja o štetnosti koje bi mogle nastati””, kazao je gradonačelnik Gregurović. Ujedno je naglasio da se Grad Krapina može pohvaliti velikim brojem udruga širokog spektra, od kulturnih udruga, udruga u socijali, sportskih udruga i svako dijete koje se uključi u ove udruge koje Grad financijski potpomaže, manja je vjerojatnost da će svoje slobodno vrijeme provoditi u kafiću ili na nekim drugim neprikladnim mjestima gdje bi moglo potencijalno doći u opasnost od određenog devijatnog ponašanja.

Načelnik Policijske postaje Krapina, Dubravko Kunštek ukratko je prezentirao o čemu se govorilo na sjednici Vijeća – osvrt na stanje sigurnosti u prošloj godini te koje su preventivne aktivnosti provedene kao što je edukacija najmlađih osnovnoškolaca vezana za ponašanje u prometu, akcije “Manje oružja manje tragedija”, “Mir i dobro”, a tu je i niz preventivnih aktivnosti koje se odnose na suzbijanje kaznenih djela teških krađa i krađa, prijevara, prije svega na internetu te vršnjačkog nasilja.

Andreja Jurić, policijska službenica za prevenciju u Uredu načelnika PU Krapinsko-zagorske ukratko je naglasila da se provodi niz preventivnih aktivnosti od kojih se veliki broj odnosi na aktivnosti vezane za sigurnost prometa koje se provode gotovo svakodnevno, tu su i aktivnosti vezane za prevenciju razvoja ovisnosti kod djece i mladih, zatim prevenciju nasilja nad ženama, nasilja u obitelji te prevenciju vršnjačkog nasilja.

Osim aktivnosti koje su vezane uz mlade značajne su aktivnosti vezane za zaštitu imovine građana. Tu su i aktivnosti zaštite ranjivijih grupa ljude (zaštita starijih osoba koje su sve više žrtve različitih prijevara i krađa na obiteljskom pragu odnosno u domovima). Naglasila je dobru suradnju s udrugama osoba s invaliditetom. Na kraju je rezimirala da je Krapinsko-zagorska županija jedna od najsigurnijih županija na području Republike Hrvatske sa brojem kaznenih djela dodajući da sve aktivnosti imaju za cilj da se građani osjećaju sigurno u svojim mjestima gdje žive i rade, priopćeno je iz Grada Krapine.

RSS