U Njemačkoj nakon Fakulteta za cyber ratnike, otvoren Fakultet za špijune

prtsc Youtube/eHrvatskaTV

Agenti njemačkih tajnih službi će se od ove godine obrazovati na posebnom fakultetu. Cilj je da se poboljša suradnja među službama, što je zapravo lekcija naučena iz skandala s Nacionalsocijalističkim podzemljem (NSU).

Ona nam ne smije otkriti svoje pravo ime, jer tajnovitost je dio njezinog posla. Ova 29-godišnjakinja, koja se predstavila kao Luisa, radi u Njemačkoj tajnoj službi za inozemstvo – BND.

Nalazimo se s njom u novoizgrađenom institutu, odmah pored također nove zgrade BND-a u centru Berlina. Luisa je između ostalog početkom godine, zajedno s 50 drugih studenata, upisala master-studij, do sada jedinstven u Njemačkoj – “Inteligence and Security Studies”. Jednostavnije rečeno, Luisa će postati magistrica špijunaže.

Pri tom, Luisa je u svojoj desetogodišnjoj karijeri, još prije master-studija, radila odgovorne poslove, također na području borbe protiv međunarodnog terorizma. Što je to što ju nakon tolikog radnog iskustva privlači na ovom studiju. “To sam bezuvjetno željela”, odgovorila je kao iz topa ova ambiciozna suradnica tajne službe BND. Kaže također da je to “jedinstvena prilika” da svoj posao preispita i sa znanstvene strane.

Iskustvo iz skandala NSU-a

Na dvogodišnjem studiju imat će različite mogućnosti: neće joj predavati samo pravnici koji bi joj trebali ukazati na to gdje su granice obavještajnog rada, već su tu i psiholozi, povjesničari, stručnjaci za islam ili znanstvenici koji se bave istraživanjem ekstremizma.

Spektar tema je širok. Jedna nastavna jedinica se na primjer bavi društvenim medijima, poput Facebooka i Twittera, kako bi na taj način mogli pravovremeno otkriti krizne situacije. Na jednom drugom modulu se obučavaju za kontroverzni odnos s “ljudima za vezu”. Od njih tajne službe dobivaju informacije s desno-ekstremističke i islamističke scene. Tajne službe naime svjesno vrbuju ove ekstremiste i plaćaju ih kako bi dobili informacije s tih scena i na taj način spriječili moguće napade. No, baš u skandalu oko Nacionasocijalističkog podzemlja (NSU) sumnjalo se u njihovu pouzdanost i kritiziralo suradnju tajnih službi s takvim ljudima.

Ali, sada se nadaju da će se uvođenjem ovih studija ta suradnja profesionalizirati. Naime, sada psiholozi trebaju ocijeniti kada se “ljudima za vezu” može, a kada ne može vjerovati.

Godinama skoro bez dodirnih točaka

Dok je u Njemačkoj to novina, u drugim zemljama, na primjer Velikoj Britaniji i SAD-u, već godinama postoji mogućnost da se studira špijunaža – na primjer na Kraljevskom koledžu u Londonu. “Jedan od glavnih razloga za to je što dugi niz godina skoro da nije bilo dodirnih točaka između znanosti i tajnih službi”, kaže profesor Jan-Hendrik Dietrich, jedan od voditelja programa. “Znanost postavlja pitanja, kritizira, analizira. S obzirom na raniju relativno strogu izolaciju tajnih službi od vanjskog svijeta, to je bilo nespojivo.”

No, tajne službe su u međuvremenu u Njemačkoj postale transparentnije. Time je porasla i spremnost na dijalog. “I možda se došlo do zaključka da bi znanstvene ekspertize mogle biti korisne za obavještajni rad”, kaže Dietrich.

Ideja se prije četiri godine rodila u Kancelarskom uredu. U svakom slučaju nisu željeli kopirati studij koji postoji u anglosaskom prostoru. U Njemačkoj bi se trebali  pozvanim smatrati prvo suradnici tajnih i sigurnosnih službi. Naime, studij je prije svega namijenjen suradnicima BND-a, ali i suradnicima Službe za zaštitu ustavnog poretka, vojne tajne službe i Bundeswehra. Ubuduće bi se trebalo omogućiti studiranje i službenicima Bundestaga, ministarstava, Savezne službe za kriminal i Savezne službe za IT-sigurnost.

 

Jedna od tema: posredovanje podataka

S obzirom da se za studenticu Lisu otvaraju mogućnosti povezivanja i izvan BND-a, njezin profesor u tome vidi šansu da se posreduju podaci. Jer, buduće rukovodeće snage u tajnim službama bi morale znati “gdje su granice”. Upravo obrada kompleksnog slučaja Nacionalsocijalističkog podzemlja je pokazala koliko je važno razumijevanje među službama.

Dugoročno se čak planira da bi na ovom fakultetu mogli studirati i pripadnici inozemnih borbenih snaga ili poduzetnici. U svakom slučaju oni neće moći pohađati sve studijske programe. Pojedini moduli će sigurno biti mogući samo za studente sigurnosnih službi.

“Neovisnost je bitna”

Ovaj studijski program “u ovom obujmu je jedinstven u Europi”, kaže Dietrich. “Jer, pokušaj da se svi sigurnosni akteri stave pod jednu kapu na drugim mjestima često propadne zbog egoizma pojedinih resora.” Pa čak i ako za jedan institut postoji samo jedno savjetodavno tijelo. A ono se ne sastoji samo od voditelja službi i predstavnika Bundeswehra, već također i od vanjskih znanstvenih suradnika, koji kod glasovanja čak imaju većinu.

Dietrich naglašava da su svi predavači neovisni. “Utjecaj izvana bi bio napad na slobodu nastave. Jer, neovisnost je presudne važnosti za znanstvenike. U suprotnom ne mogu normalno funkcionirati.” To su prihvatili i njihovi budući klijenti, jer znaju da im više koristi neovisna znanstvena ekspertiza od pukih predavanja.

Luisa bi mogla profitira od ovog studija. Njezine šanse da kasnije preuzme neku vodeću funkciju svakako rastu s ovim fakultetom.

Izvor: Deutsche Welle/ Autor: dpa