U EU upravo počinje ozbiljna borba protiv lažnih vijesti i internetskih dezinformacija

Je li za fake news rješenje Ministarstvo istine
Kulturstudio

Komisija je danas pokrenula javno savjetovanje o lažnim vijestima i internetskim dezinformacijama te uspostavila stručnu skupinu na visokoj razini sastavljenu od predstavnika akademske zajednice, internetskih platformi, informativnih medija i organizacija civilnog društva.

Radom stručne skupine na visokoj razini i rezultatima javnog savjetovanja pridonijet će se razvoju strategije o suzbijanju širenja lažnih vijesti na razini EU-a, koja će biti predstavljena u proljeće 2018.

Prvi potpredsjednik Frans Timmermans izjavio je kako su sloboda primanja i prenošenja informacija i pluralizam medija zaštićeni Poveljom EU-a o temeljnim pravima.

“Živimo u dobu u kojem nas preplavljuju informacije i dezinformacije. Stoga svojim građanima moramo osigurati alate za prepoznavanje lažnih vijesti, poboljšavanje povjerenja na internetu i upravljanje primljenim informacijama”, rekao je.

Andrus Ansip, potpredsjednik zadužen za jedinstveno digitalno tržište, dodao je kako se unutar EU  mora pronaći uravnoteženi pristup između slobode izričaja, medijskog pluralizma i prava građana na pristup raznolikim i pouzdanim informacijama. U pronalaženju rješenja trebali bi sudjelovati svi relevantni subjekti, kao što su internetske platforme ili informativni mediji.

Povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel objasnila je kako je njezino djelovanje usredotočeno na obranu prava građana na kvalitetne informacije koje su temelj  demokracija.

“Želim voditi otvoren i opsežan razgovor o lažnim vijestima kako bismo riješili taj složeni fenomen i prevladali izazove koji su pred nama”, naglasila je.

Građani, platforme društvenih medija, organizacije za informiranje (radiotelevizijske kuće, tiskani mediji, novinske agencije, internetski mediji i provjeravatelji činjenica), istraživači i javna tijela pozvani su da izraze svoja mišljenja u javnom savjetovanju do sredine veljače iduće godine. Tako će se prikupiti mišljenja o tome koje se mjere mogu poduzeti na razini EU-a kako bi se građanima pružilo učinkovite alate za prepoznavanje pouzdanih i provjerenih informacija te kako bi se prilagodilo izazovima digitalnog doba.

Doprinosi se očekuju u tri glavna područja: opsegu problema, tj. kako građani i dionici doživljavaju lažne vijesti, koliko su svjesni dezinformacija na internetu i koliko vjeruju raznim medijima; procjeni već poduzetih mjera platformi, informativnih medija i organizacija civilnog društva za sprječavanje širenja lažnih vijesti na internetu te stajališta o ulogama i odgovornostima relevantnih dionika; mogućim budućim mjerama za jačanje pristupa građana pouzdanim i provjerenim informacijama i sprječavanje širenja dezinformacija na internetu.

Ovo se savjetovanje odnosi samo na lažne informacije i dezinformacije na internetu kada sadržaj nije sam po sebi nezakonit, te stoga nije obuhvaćen postojećim zakonodavstvom EU-a ili nacionalnim zakonodavstvom i samoregulatornim mjerama.

Komisija poziva stručnjake da se prijave u Stručnu skupinu na visokoj razini o lažnim vijestima kako bi Komisiju savjetovali o opsegu tog fenomena, definiranju uloga i odgovornosti relevantnih dionika, utvrđivanju međunarodne dimenzije, uzimanju u obzir predmetnih pozicija i formuliranju preporuka. Skupina bi se, ako je to moguće, trebala sastojati od nekoliko predstavnika svakog stručnog područja, bilo da su to akademici ili delegati civilnog društva. Komisija želi postići uravnoteženi odabir stručnjaka.

Rok za podnošenje prijava je do sredine prosinca. Očekuje se da će Stručna skupina na visokoj razini započeti s radom u siječnju 2018. i da će on trajati nekoliko mjeseci.

Internetske platforme i druge internetske usluge pružaju ljudima nove načine povezivanja, raspravljanja i prikupljanja informacija. Međutim, širenje vijesti kojima se namjerno zavarava čitatelje postaje sve veći problem za funkcioniranje naših demokracija jer utječe na njihovu percepciju stvarnosti.

Komisija je 17. i 18. studenoga 2016. bila domaćin drugom Godišnjem kolokviju o temeljnim pravima, čija je tema bila Medijski pluralizam i demokracija. Rezultati istraživanja Eurobarometraobjavljeni 17. studenoga 2016. pokazali su da su europski građani zabrinuti za neovisnost medija te da ljudi nemaju povjerenja u medije.

Predsjednik Jean-Claude Juncker u svojem je mandatnom pismu zatražio od povjerenice za digitalno gospodarstvo i društvo Mariye Gabriel da istraži izazove koje internetske platforme postavljaju pred naše demokracije u pogledu širenja lažnih informacija i pokrene razmatranje o tome što je na razini EU-a potrebno poduzeti kako bismo zaštitili svoje građane.

Europski parlament je u lipnju 2017. donio rezoluciju kojom je Komisiju pozvao da dubinski analizira trenutačnu situaciju i pravni okvir u pogledu lažnih vijesti i da provjeri mogućnost zakonodavne intervencije kako bi se ograničilo distribuciju i širenje lažnih sadržaja. Komisija je potvrdila da je to prioritet te je inicijativu za suzbijanje lažnih vijesti na internetu uključila u svoj Program rada za 2018., doznaje se danas iz Europske komisije.

RSS