Treba li usjeve od kradljivaca čuvati policija?

Croatia Records
Polja su nekada čuvali poljari, a sad su prepuštena na milost i nemilost onih s nečasnim namjerama.
Bilo da je riječ o urodima na poljima ili u vrtovima, onoga tko je naumio ukrasti ništa neće spriječiti, pa ni činjenica da su vlasnici udaljeni samo nekoliko desetaka metara.

Svjedoči o tome primjer iz sela na istoku Đakovštine gdje su nesretnoj ženi pobrali sav urod rajčice, i to dan prije negoli ga je planirala pobrati i kuhati sok, javlja Glas Slavonije.

Tu je i drugi slučaj iz istog sela. Naime, kako ne obrađuju cijeli vrt, a površinski je velik, vlasnici su ondje zasadili kukuruz. Kada je došlo vrijeme berbe, više od polovine kukuruza bilo je već obrano. “Ove se godine nismo dali nasanjkati, pa smo posijali pšenicu. Kako je riječ o dobroj zemlji, i urod je bio više nego bogat”, kažu vlasnici.

Nerijetke su krađe i po poljima, voćnjacima… I dok su polja nekada čuvali poljari, danas su prepuštena na milost i nemilost onih s nečasnim namjerama. Već je zabilježen slučaj kada je više zadrugara ovršilo kukuruz kolegi zadrugaru bez njegova znanja. Ovršeni urod predali su zadruzi za – njegov dug. Glas Slavonije pisao je i o slučaju kada je 51-godišnji Borovčanin obrao čak 13 tona kukuruza dvojici vlasnika, a stvar je završila na policiji.

U Budrovcima je pak vlasniku iz Đakova ukradena šuma, bagrem i hrast. Bez znatnog dijela uroda šljiva gotovo svake godine ostaju i vlasnici šljivika na kraju Koritne, a nije to rijedak slučaj ni u drugim selima.

Slovenci su, zbog pritužbi građana, uveli povremene ophodnje policajaca na konjima, kako bi spriječili krađe uroda s njiva i povrtnjaka. Iako je obično riječ o manjoj imovinskoj šteti, krađe s polja i njiva predstavljaju protupravno djelovanje, ali će nazočnost policijskih djelatnika povećati kod stanovništva osjećaj sigurnost, priopćili su iz policijske uprave Novo Mesto, te pozvali stanovništvo na suradnju.

Hrvatska policija, odgovorili su iz PU osječko-baranjske Glasu Slavonije, za sada neće uvoditi ovakve mjere, nego, kako su nam pojasnili, provode “opću prevenciju”.

Da ove godine još nije bilo većih krađa, kaže i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić, šaleći se kako se lopovima ne isplati krasti urode koji su i tako u Slavoniji na niskoj cijeni.

“U Slavoniji nemamo puno takvih slučajeva, više je tome izloženo područje prema zapadu u okolici Zagreba, gdje ljudima u jedom danu nestane i cijeli nasad jabuka, povrća… U Slavoniji je doista sve toliko jeftino da bi oni koji žele ukrasti tu robu morali puno kila ili tona nakupiti da bi bilo što dobili. U Slavoniji je to neisplativo, kilogram jabuke u Slavoniji i u Zagrebu ne stoji jednako”, kaže Brlošić.

izvor: Glas Slavonije